Бельгія готує новий пакет військової допомоги для України, але без танків

Середа, 25 січня 2023, 17:14

Міністерка оборони Бельгії Людівін Дедондер анонсувала підготовку нового пакета військової допомоги Україні, але до нього не увійдуть танки, оскільки на складах бельгійських збройних сил їх немає.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", Дедондер сказала в етері RTL.

"Цієї п'ятниці в Раді міністрів я запропоную іншу допомогу саме для задоволення нагальних потреб українців у засобах протиповітряної та протитанкової боротьби, а також боєприпасах", – зазначила вона.

Очільниця бельгійського Міноборони пояснила, що країна не зможе передати танки, оскільки десять років тому було ухвалене рішення продати їх зі складів, "оскільки вони більше не були придатні до експлуатації".

"Ніщо не заважає нам викупити їх (танки), але вони не працюють. Ідея полягає в тому, щоб не викуповувати їх за необґрунтованими цінами. І на сьогодні є бельгійські компанії, які роблять необґрунтовану націнку. Ми розраховуємо на ціну перепродажу в 500 тисяч євро за одиницю, яке зберігається в сараях і для якого не було проведено жодних ремонтних робіт", – зазначила Дедондер.

За її словами, Бельгія вже надала Україні низку одиниць військової техніки, прийняла поранених українських військових та бере участь в ініціативі з підготовки військовослужбовців.

Як відомо, у середу 25 січня уряд Німеччини офіційно повідомив про рішення передати ЗСУ основні бойові танки Leopard-2, та дозволити реекспорт іншим країнам, які також хочуть зробити це.

За повідомленням Spiegel, на даному етапі європейські союзники обговорюють спільну передачу Україні загалом 80 основних бойових танків Leopard 2, щоб сформувати два батальйони по 40 машин.

Також у ЗМІ потрапила інформація, що США готують рішення про передання Україні танків M1 Abrams.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.