Фінляндія готується повернути двох панд Китаю – нема грошей на утримання

фото
П'ятниця, 27 січня 2023, 23:30

Фінський зоопарк Яхтярі, який перебуває у скрутному фінансовому становищі, в п'ятницю заявив, що готується повернути двох гігантських панд, позичених у Китаї, оскільки більше не може дозволити собі їх утримання.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Панд на ім'я Лумі та Пюрю привезли до Фінляндії в січні 2018 року – через дев'ять місяців після візиту лідера Китаю Сі Цзіньпіна, під час якого була підписана двостороння угода про захист цих тварин.

 

Приватний зоопарк Яхтярі сподівався, що панди приваблять відвідувачів, але через пандемію коронавірусу цього не сталось і натомість він заліз у борги.

Уряд Фінляндії у 2021 році надав зоопарку одноразову підтримку в розмірі 200 тисяч євро, але відхилив повторне прохання на п’ять мільйонів євро після обговорення в парламенті. Там зазначили, що ця сума перевищує витрати на збереження деяких рідкісних видів.

У Болгарії знайшли рештки, ймовірно, останньої панди в Європі

Міністерство закордонних справ Фінляндії заявило, що створило робочу групу для пошуку рішення, але додало: впевненості в тому, що воно буде знайдене, немає.

"Якби панди були повернуті, ми вважаємо, що Китай зрозумів би, що це було б бізнес-рішенням приватної компанії, яка перебуває у складній фінансовій ситуації. Ми не вважаємо, що це матиме більш широкий вплив на відносини між Фінляндією і Китаєм", – кажуть у фінському МЗС.

Остаточне рішення про те, чи повертати панд, зоопарку Яхтярі ухвалить 28 лютого.

Гігантські панди вважаються видом, якому загрожує вимирання, оскільки більша частина їхнього гірського ареалу на південному заході Китаю зникає через вирубку лісів.

Оренда панд у зоопарки світу стала частиною так званої "панда-дипломатії" Китаю, яка бере свій початок щонайменше з 1972 року, коли ці тварини були передані Сполученим Штатам.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.