У Болгарії знайшли рештки, ймовірно, останньої панди в Європі

фото
Понеділок, 1 серпня 2022, 23:08

Болгарські науковці відкрили новий вид панд, який водився в Європі близько шести мільйонів років і тому і, ймовірно, був останнім таким видом на території Європейського континенту.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на EurekAlert.

Йдеться про викопні рештки двох зубів, знайдені на території Болгарії наприкінці 1970-х років, які відтоді зберігалися в Національному природознавчому музеї країни.

Вони належать давньому виду панди, який не є прямим генетичним нащадком сучасних панд, але "їхнім близьким родичем", пояснює науковий співробітник музею Ніколай Спассов.

Новий вид панд нвзвали Agriarctos nikolovi – на честь палеонтолога Івана Ніколова, який першим каталогізував знайдені рештки зубів.

 

Науковці вказують, що тварина жила на болотистій і лісистій місцевості. Її дієта складалася не лише з бамбука, а й більш м’які рослини.

Через засилля хижаків Agriarctos nikolovi, як і багато видів тієї доби, був змушений стати рослиноїдним. Але його зуби були достатньо загрозливі для інших хижаків.

На думку Спассова, цей вид панд міг вимерти через зміни клімату, зокрема висихання Середземного моря мільйони років тому.

Щодо походження Agriarctos nikolovi науковці не змогли дійти згоди: одні припускають, що вид утворився від великих панд, які мігрували з Азії, інші – що, навпаки, великі панди з Європи перемістилися на Азійський континент.

Як повідомлялося, фрагмент щелепної кістки, знайдений на півночі Іспанії в червні, може бути найдавнішою скам’янілістю предка людини, знайденою на сьогоднішній день в Європі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.