Енергетична столиця Норвегії просить розмістити у регіоні центр моніторингу НАТО

Субота, 28 січня 2023, 12:50

Глава муніципалітету Ставагнер у Норвегії Карі Несса Нордтун попросила міністерство оборони розмістити у регіоні центр НАТО з моніторингу нафтогазових об'єктів.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Dagsavisen.

Таке прохання вона висловила у листі міністру оборони Бйорну Арільду Граму.

"Національна влада має сама оцінити ступінь терміновості, але війна в Україні, природно, ставить це питання на порядок денний. Саме через позицію Ставангера як енергетичної столиці ми направили запит міністру оборони", - заявила Нордтун.

"Причина такої потреби перебуває поза зоною відповідальності муніципалітету, тому відповідь на неї мають дати центральні органи влади. На наш погляд, йдеться про контроль над критично важливою інфраструктурою, як для Норвегії, так і для Європи. Необхідність моніторингу інфраструктури є передумовою забезпечення необхідного контролю", - продовжила вона.

За словами Нордтун, муніципалітет ще не вирішив, де в регіоні має бути можливий центр моніторингу.

У додатку до листа, який вона надіслала міністру оборони, є перелік регіональних об’єктів, які вважаються критично важливими.

У Ставангері вже діє Об'єднаний військовий центр - заклад НАТО, одною з функцій якого є узагальнення досвіду навчань. Центр розпочав діяльність у жовтні 2003 року і повних операційних спроможностей набув у червні 2006 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.