Британія і ЄС наблизилися до попередньої угоди щодо Північної Ірландії після Brexit - Bloomberg

Субота, 28 січня 2023, 14:33

Переговорники з Великої Британії та Європейського Союзу близькі до укладення попередньої угоди про домовленості щодо Північної Ірландії після Brexit, що наближає їх до остаточного врегулювання після кількох років переговорів.

Про це агентству Bloomberg повідомили джерела, знайомі з цим питанням, пише "Європейська правда".

За словами співрозмовників, які говорили на умовах анонімності, обидві сторони вже кілька тижнів ведуть інтенсивні переговори, і чиновники близькі до пошуку рішень на технічному рівні, які охоплюють більшість невирішених питань, включаючи митні питання, державну допомогу та санітарні перевірки агропродовольчих товарів.

Економіка Британії втратила 330 тисяч працівників через Brexit - дослідження

У той час, як деталі близькі до погодження, на політичному рівні все ще залишаються розбіжності, особливо з питань управління, сказали джерела. Один із співрозмовників попередив, що політичні проблеми, які залишилися, є найбільш складними для вирішення.

Проте прогрес може бути достатнім для того, щоб протягом найближчих 10 днів було зроблено відповідне оголошення. Наразі переговорники міркують, як подати інформацію про досягнутий прогрес за різними домовленостями.

Угода все ще потребує схвалення політичних партій з усіх боків. 

Лондон думає відкласти рішення про вибори у Північній Ірландії, щоб дати шанс переговорам щодо Brexit 

Офіційний представник уряду Британії сказав, що переговорники все ще перебувають на стадії визначення параметрів та обговорення продовжуються. 

Так званий північноірландський протокол, щодо якого тривають переговори, є частиною ширшої угоди щодо Brexit, підписаної в 2020 році. Він був розроблений, щоб уникнути сухопутного кордону на острові Ірландія.

Угода фактично встановила кордон в Ірландському морі, що дозволило Північній Ірландії залишитись у єдиному ринку ЄС. Але це порушило торгівлю між Північною Ірландією та Британією через тягар нової паперової роботи та митних процедур.

Детальніше на цю тему - у статті: Ірландський глухий кут: як Борис Джонсон створив проблему для Британії та ЄС

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.