ЄС пропонує Китаю безкоштовні вакцини проти COVID-19 на тлі спалаху захворюваності

Вівторок, 3 січня 2023, 16:21

Європейський Союз запропонував Китаю безкоштовні вакцини проти коронавірусу на тлі спалаху захворюваності після відмови Пекіна від політики "нульової толерантності".

Про це, як повідомляє "Європейська правда", на брифінгу у вівторок заявив представник Європейської комісії Тім Макфі.

Британія не вимагатиме карантин для мандрівників з Китаю, у яких виявили коронавірус

"З огляду на ситуацію з COVID в Китаї, комісарка (Європейської комісії з питань охорони здоров'я) Стелла Кіріакідес звернулася до своїх китайських колег, щоб запропонувати солідарність і підтримку ЄС", – сказав він.

Макфі уточнив, що йдеться про експертну допомогу у сфері охорони здоров’я, а також безоплатне надання вакцин проти коронавірусу, які є в розпорядженні ЄС і адаптовані для різних варіантів COVID-19.

Речник Єврокомісії додав, що Китай поки не відповів на пропозицію. Він не уточнив кількості вакцин, які запропонував ЄС, та їхніх виробників.

Швеція готується обмежити в’їзд із Китаю через COVID-19, ініціює обговорення на рівні ЄС

У коментарі Reuters речниця міністерства закордонних справ Китаю Мао Нін ухилилася від прямої відповіді, заявивши, що рівень вакцинації проти коронавірусу в Китаї продовжує зростати, й країна має достатню кількість власних препаратів.

Вона додала, що Китай відкритий для "зміцнення солідарності та співпраці з міжнародною спільнотою" для кращого вирішення проблем, пов'язаних із пандемією коронавірусу, хоча може самостійно "задовольнити попит кожного, хто хоче пройти вакцинацію".

Нагадаємо, у багатьох країнах світу розмірковують над спеціальними правилами для мандрівників з Китаю після того, як радикальний розворот китайської влади від драконівських обмежень до їхнього скасування спровокував масштабне зростання захворюваності. 

Серед країн ЄС поки немає узгодженої позиції. Деякі вже запровадили вимогу тесту для пасажирів авіарейсів з Китаю, на рівні блоку ще триває дискусія.  

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.