У Франції - другий загальнонаціональний страйк проти непопулярної пенсійної реформи

Вівторок, 31 січня 2023, 10:52

У Франції у вівторок відбувається другий загальнонаціональний страйк проти пенсійної реформи, який порушив роботу французьких електростанцій, громадського транспорту та шкіл.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило агентство Reuters.

Профспілки, які запланували акції протесту по всій Франції, хочуть продовжувати тиск на уряд і сподіваються, що явка буде такою ж великою, як у перший національний день протесту 19 січня.

У Франції готують нову масштабну акцію проти пенсійної реформи, очікують понад мільйон учасників

Того дня понад мільйон людей вийшли на марш проти підвищення пенсійного віку з 62 до 64 років. Уряд наполягає, що це єдиний спосіб забезпечити життєздатність чинної системи з огляду на старіння населення та продовження середньої тривалості життя. 

У вівторок у Франції курсував лише один з трьох швидкісних поїздів TGV, ще менше місцевих і регіональних поїздів, а робота паризького метро була серйозно порушена.

Половина вчителів початкових класів страйкуватимуть, заявила їхня профспілка, в той час як працівники нафтопереробних заводів і працівники інших секторів, зокрема, громадського мовлення, що запустило музику замість новинних програм, також оголосили страйк.

За даними енергетичної групи EDF, енергопостачання Франції скоротилося на 4,4%, або на 2,9 гігават, оскільки до страйку приєдналися працівники ядерних реакторів і теплових електростанцій.

Уряд Франції поки не планує коригувати проєкт пенсійної реформи, попри масштабні протести

TotalEnergies заявила, що через страйк не постачає нафтопродукти зі своїх французьких заводів, додавши, що автозаправні станції повністю забезпечені, а потреби клієнтів задовольняються.

Опитування громадської думки показують, що більшість французів виступають проти реформи. Але президент Еммануель Макрон і його уряд мають намір стояти на своєму. 

За оцінками міністерства праці, підвищення пенсійного віку на два роки і подовження періоду сплати пенсійних внесків дасть додаткові 17,7 мільярда євро щорічних пенсійних внесків, що дозволить системі вийти на беззбитковість до 2027 року.

Профспілки кажуть, що є й інші способи зробити це, наприклад, оподатковувати надбагатих або просити роботодавців чи заможних пенсіонерів сплачувати більше внесків.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.