У Франції готують нову масштабну акцію проти пенсійної реформи, очікують понад мільйон учасників

Понеділок, 30 січня 2023, 15:23

У вівторок 31 січня у Франції готують велику акцію протесту проти запланованої пенсійної реформи, на вулиці по всій території країни може вийти більше мільйона людей. 

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Le Figaro. 

Це буде друга велика загальнонаціональна демонстрація після найпершої 19 січня, що також зібрала понад мільйон людей. 

МВС планує задіяти для охорони громадського порядку близько 11 тисяч поліцейських і жандармів. Можливу кількість учасників оцінюють у 1-1,2 млн осіб. Найбільші акції, окрім Парижа, очікувано зберуться у Тулузі, Марселі, Ліоні, Монпельє, Греноблі. 

Нагадаємо, цього тижня у комітетах парламенту починають розгляд проєкту пенсійної реформи та семи тисяч правок до неї. Прем'єрка Франції поки виключає компроміси щодо реформи, попри обурення у суспільстві. 

План уряду Франції передбачає поступове підвищення віку виходу на пенсію на три місяці щороку, щоб до 2030-го він досяг цільового показника в 64 роки замість нинішніх 62. Раніше французький уряд планував підвищити пенсійний вік до 65 років. Крім того, з 2027 року – на вісім років раніше, ніж планувалось до цього – для отримання повної пенсії необхідно буде відпрацювати мінімум 43 роки.

Пропонована пенсійна реформа виявилась вкрай непопулярною серед французів загалом і профспілок зокрема. Останні обурюються, що це підриває законні права працівників, та пропонують замість підвищення пенсійного віку додатковий податок на багатство чи збільшення внесків від роботодавців, які йдуть на фінансування пенсій.

Перебудова пенсійної системи була ключовою реформою президента Франції Еммануеля Макрона, з якою він був уперше обраний у 2017 році. Він пояснював її необхідністю зменшити дефіцит пенсійного бюджету, адже рівень зайнятості у Франції серед 60-64-річних є одним із найнижчих серед провідних індустріальних країн.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.