У Сеймі Польщі вимагають від МОЗ дій через відмову в аборті зґвалтованій 14-річній дівчинці

Вівторок, 31 січня 2023, 19:36

Польські Ліві вимагають конкретних дій від міністра охорони здоров'я Адама Недзельського та президента Національного фонду здоров’я Філіпа Новака у справі зґвалтованої 14-річної дівчинки, якій лікарі відмовили в аборті.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Dziennik Gazeta Prawna.

На пресконференції в Сеймі у вівторок депутатка від Лівих Ванда Новицька і віцеголова "Нової лівиці" Пауліна Пєхна-Венцкевич послалися на випадок 14-річної жертви зґвалтування, якій лікарі в лікарнях Підляшшя відмовили у наданні аборту, пославшись на положення про совість.

Новицька зазначила, що і Національний фонд охорони здоров'я, і міністерство охорони здоров'я - дві установи, відповідальні за доступність і якість медичних послуг, - нічого не роблять для вирішення цієї проблеми.

"Ми також очікуємо зменшення кількості контрактів з лікарнями, які не роблять абортів. Не може бути так, що є державні лікарні, які беруть державні кошти і не надають певних послуг, за які вони отримують ці гроші", - сказала вона.

"Ми також вимагаємо притягнення до юридичної відповідальності керівників лікарень, які не надають медичні послуги, за які отримують державні кошти", - додала Новицька

Пауліна Пєхна-Венцкевич, з іншого боку, зазначила, що в Польщі  на посилання про совість посилаються цілі лікарні, а не окремі лікарі. Вона підкреслила, що це суперечить польському законодавству.

Днями польські ЗМІ повідомили, що лікарі підляських лікарень відмовили в аборті 14-річній дівчині з розумовими вадами, посилаючись на так зване "положення про совість". Вагітність, про яку йдеться, була наслідком зґвалтування. Процедура врешті-решт відбулася у Варшаві завдяки втручанню Федерації жінок і планування сім'ї, яка повідомила про цей випадок. Відповідно до закону, аборт у Польщі можливий у двох випадках: коли вагітність становить загрозу життю або здоров'ю жінки або коли вагітність настала в результаті забороненої дії (зґвалтування, інцест).

За повідомленнями преси, 14-річна дівчинка нібито зазнала сексуального насильства з боку свого дядька, в результаті чого завагітніла. Про випадок було повідомлено правоохоронні органи, і дівчина отримала прокурорську довідку про наявність передумови для допустимості переривання вагітності, як це передбачено законом.

З цього приводу до Міністерства охорони здоров'я та Національного фонду охорони здоров'я звернувся уповноважений з прав людини (RPO) Марчін Вончек. У цьому зверненні він оцінив ситуацію, що склалася, як таку, що свідчить про існування практичних труднощів у доступі до аборту в умовах, коли лікар посилається на застереження щодо совісті.

"Ми абсолютно шоковані цим випадком. Тут наша відповідь однозначна. Ми тут насамперед у тісній співпраці з Уповноваженим з прав пацієнтів, який розслідує цей випадок, але така поведінка є неприйнятною" - заявив міністр охорони здоров'я в понеділок, відповідаючи на запитання на конференції в Плоцьку, як пояснює міністерство відмову лікарів зробити аборт зґвалтованій дівчині.

Антиабортні закони, чинні з 1990-х років, були змінені в Польщі в результаті рішення Конституційного трибуналу в жовтні 2020 року. Закон "Про планування сім'ї, охорону материнства і дитинства та умови дозволу абортів", що діяв з 1993 року, відомий як "абортний компроміс", дозволяв аборт у трьох випадках: коли вагітність загрожує життю або здоров'ю жінки, коли вагітність є наслідком забороненої дії (зґвалтування, інцест) та у випадку тяжких і незворотних вад розвитку плоду або невиліковного захворювання, що загрожує його життю. Саме останнє положення було визнано Конституційним судом неконституційним, що викликало хвилю протестів по всій країні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: