Влада Чехії наказала знищити 750 тисяч курей через спалах пташиного грипу

Середа, 4 січня 2023, 17:46

Державне ветеринарне управління Чехії розпорядилось знищити всіх 750 тисяч несучих курей на птахофермі в селі Брод-над-Тиху, що за 150 кілометрів на захід від Праги, через погіршення спалаху пташиного грипу.

Про це йдеться в опублікованому в середу повідомленні відомства, яке цитує "Європейська правда".

Спалах пташиного грипу було виявлено на фермі ще минулого тижня, і спершу влада готувалась відібрати близько 220 тисяч захворілих птахів, які підлягали знищенню.

"Незважаючи на вжиті заходи та всі докладені зусилля, розповсюдження висококонтагіозного захворювання птиці на інші пташники не вдалося запобігти, і все поголів'я доведеться вилучити", – заявили в державному ветеринарному управлінні.

Відомство називає ситуацію із пташиним грипом у Чехії "дуже серйозною": лише протягом грудня було зареєстровано десять спалахів, і темпи поширення захворювання прискорюються.

У Держветуправлінні Чехії закликали всіх власників птиці дотримуватися принципів біобезпеки на своїх фермах та вжити термінових ветеринарних заходів, а про зміни у стані здоров'я або підвищену смертність птахів – негайно повідомляти місцеві регіональні ветеринарні управління.

Пташиний грип може передаватися людям під час контакту з домашньою птицею, але фахівці оцінюють ризик для здоров'я людей як низький. Водночас хвороба призводить до високої смертності серед домашніх тварин, що веде до підвищення цін на продовольство й торговельних обмежень із боку країн, які імпортують птицю.

Наприкінці минулого року Агентство ЄС з безпеки харчових продуктів (EFSA) повідомило, що епідемія пташиного грипу у Європі кінця 2021-2022 року стала найгіршою з усіх, які відстежувалися.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.