ЗМІ: Абрамович переписав частину власності на дітей, готуючись до західних санкцій

П'ятниця, 6 січня 2023, 15:50

Російський олігарх записав бенефіціарними власниками частини своїх мільярдних статків своїх дітей невдовзі перед набуттям чинності західних санкцій проти нього.

Про це повідомляє The Guardian, пише "Європейська правда". Файли, які журналістам передали анонімно, можливо, отримані внаслідок зламу фірми на Кіпрі MeritServus, яка здійснювала управління трастами Абрамовича. 

Документи, які отримало видання, свідчать, що на початку лютого 2022 року десять таємних офшорних трастів, створених в інтересах Абрамовича, швидко реорганізували - паралельно з тим, як із західних столиць лунали попередження про наслідки для Росії у разі рішення Путіна відкрито напасти на Україну. 

До лютого Абрамович був єдиним бенефіціарним власником щонайменш 10 трастів на Кіпрі та Джерсі. 4 лютого почалася їхня реорганізація і бенефіціарними власниками записали сімох дітей олігарха, надавши їм від 51% до 100% власності - починаючи від акцій у російських компаніях і закінчуючи елітною нерухомістю, яхтами, гелікоптерами й приватними літаками. Загальна вартість цих активів - щонайменш 4 млрд доларів США. 

Потенційно зміна власника може створити юридичні труднощі із замороженням активів олігарха, через необхідність доводити, що майно належить саме йому. На відміну від членів родин верхівки керівництва РФ, яких здебільшого включили у санкційні списки, чимало членів родин підсанкційних російських олігархів не потрапили під аналогічні обмеження. 

Раніше видання писало, що через санкції Заходу проти Росії найбагатші російські олігархи втратили цього року майже $95 млрд.

Як повідомлялося, Канада заарештувала активи Абрамовича на $26 млн і хоче віддати їх на відновлення України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.