Генсека НАТО номінували на Нобелівську премію миру

Субота, 7 січня 2023, 11:44

Член Стортингу (парламенту Норвегії) від консервативної Партії прогресу Крістіан Тюбрінг-Г’єдде номінував генерального секретаря Північноатлантичного Альянсу, норвежця Єнса Столтенберга на Нобелівську премію миру.

Як повідомляє "Європейська правда", відповідну заяву пресслужба політика поширила у п’ятницю.

"Генсек НАТО Столтенберг від початку усвідомив серйозність і важливість нападу Росії на всі країни, які керуються демократією та ліберальними свободами. Він рано зрозумів, що збройний спротив України – це також і європейська боротьба, та водночас чітко заявляв, що НАТО не буде прямим учасником війни", – пояснює Тюбрінг-Г’єдде.

Норвезький парламентар відзначає те, як Столтенбергу вдалось зберегти трансатлантичну єдність, що стало "важливим сигналом для Росії", а також його сприяння вступу до Альянсу Швеції та Фінляндії.

В Осло вручили Нобелівську премію миру представникам України, Росії та Білорусі

"Генеральний секретар був і є важливою ланкою між державами-членами НАТО і в мудрий спосіб сформував розуміння того, що взаємні військові зобов’язання Альянсу є абсолютними і водночас – що потенційній війні на території НАТО завжди щось передує", – додає він.

Оскільки Тюбрінг-Г’єдде є членом національного парламенту, він, згідно з критеріями Нобелівського комітету, має право висувати кандидатуру на Нобелівську премію миру. У 2020 році він вже пропонував присудити премію Дональду Трампу за його внесок у мирне врегулювання на Близькому сході.

Традиційно кандидатури на отримання Нобелівської премії миру подаються до 31 січня. При цьому Нобелівський комітет оголошує лише лауреатів, а перелік номінантів залишається засекреченим на 50 років.

Нагадаємо, лауреатами Нобелівської премію миру 2022 року стали українська правозахисна організація "Центр громадянських свобод", білоруський правозахисник Алесь Біляцький та російська правозахисна організація "Меморіал".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.