Brexit: Британія та ЄС досягли прогресу у врегулюванні торгівлі через Північну Ірландію

Понеділок, 9 січня 2023, 22:09

Велика Британія та ЄС у понеділок узгодили доступ до британської бази даних, яка в режимі реального часу передає інформацію про товари, що прямують з Британії до Північної Ірландії – це стало першим кроком для врегулювання суперечок щодо статусу Північної Ірландії після Brexit.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на The Guardian.

У спільній заяві британського міністра закордонних справ Джеймса Клеверлі та віцепрезидента Європейської комісії Мароша Шефчовича домовленість названа "критично важливою передумовою для розбудови довіри і надання гарантій". Також вказано, що вона "забезпечує нову основу для дискусій між ЄС і Великою Британією".

Крім того, міністр закордонних справ Ірландії Міхал Мартін зустрінеться з Шефчовичем у Брюсселі у вівторок, щоб обговорити досягнутий із британською стороною прогрес.

Британія та ЄС, насамперед Ірландія, неформально вказують, що прагнуть вирішити суперечності довкола Північноірландського протоколу до 10 квітня – річниці Страстноп’ятничної угоди, яка поклала край чвертьстолітньому протистоянню в країні.

Британія і ЄС продовжать шукати рішення для Північної Ірландії після Brexit

Суперечка між Великою Британією та ЄС зосереджується на двох ключових питаннях: перевірці товарів та ролі Суду Євросоюзу в разі виникнення спорів. Лондон пропонує створити два коридори: один – для товарів, які залишатимуться в Північній Ірландії, другий – для товарів, що транзитом потраплятимуть до Ірландії. План Брюсселя передбачає створення подібної схеми, але із зобов’язанням для британських постачальників заповнювати митні документи.

Водночас між сторонами лишається ще багато невирішених питань у плані торгівлі: митні перевірки, стандарти рослинної й тваринної продукції та продовольства, а також роль Суду ЄС.

Як відомо, після Brexit задля дотримання умов угоди 1998 року, що поклала край тривалому конфлікту у регіоні, "жорсткий" кордон між Ірландією та Північною Ірландією вирішили не повертати, натомість митні перевірки мали відбуватися у портах Північної Ірландії.

Ці умови не задовольняли Демократичну юніоністську партію Північної Ірландії, під тиском якої британський уряд навесні 2022 року вирішив в односторонньому порядку вийти з Північноірландського протоколу. Це призвело до юридичного спору між Лондоном і Брюсселем, а також політичної кризи в Північній Ірландії, де відбудуться нові вибори до місцевого парламенту.

Переговори між Британією та ЄС щодо Північноірландської угоди були поновлені за прем'єрства Лізи Трасс і продовжились уже за Ріші Сунака.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: