Іспанія відправить систему протиповітряної оборони NASAMS до Естонії

Вівторок, 14 лютого 2023, 19:07

Іспанія у квітні відправить до Естонії на чотири місяці систему протиповітряної оборони NASAMS.

Про це заявив міністр оборони Естонії Ханно Певкур, пише "Європейська правда" з посиланням на ERR.

Певкур висловив сподівання, що за Іспанією в порядку ротації підуть й інші країни НАТО, поки в Естонії не з'явиться власна система ППО.

"Наразі це короткострокове рішення, але ми вже готуємо стійке рішення. З цією метою разом з Латвією і Литвою ми запропонували модель ротації ППО, що діє за аналогією з місією НАТО щодо забезпечення повітряної безпеки в країнах Балтії. Це може бути погоджено в НАТО до Вільнюського саміту. Тож, сподіваюся, наступні ротації також будуть можливі у співпраці з союзниками", - сказав Певкур.

Мета підрозділу NASAMS, що розгортається в Естонії, - охорона авіабази Емарі як стратегічного об'єкта. Підрозділ готовий до оборони і буде дислокований в Естонії за розпорядженням головнокомандувача Європейських сил НАТО.

Аналогічний підрозділ існує і в Латвії, обидві системи пов'язані між собою і входять до складу протиповітряної та протиракетної оборони східного крила НАТО.

Закупівля власної системи ППО Естонії наразі перебуває на завершальній стадії, і мета полягає в тому, щоб укласти контракт до літа.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: