Підрахунок "загублених" бюлетенів у Берліні збільшив відрив між партією Шольца і зеленими до 113 голосів

Середа, 15 лютого 2023, 20:48

На місцевих виборах у Берліні підрахували 466 голосів, які "загубились" під час голосування поштою, однак це не змінило результату голосування.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Tagesspiegel.

Зокрема, в берлінському окрузі Ліхтенберг випадково не врахували 466 голосів поштою. Станом на ранок понеділка соціал-демократи (СДПН) займали друге місце за підсумком голосування. Вони випереджали зелених всього на 105 голосів, тому "загублені" бюлетені могли "посунути" соціал-демократів на третю сходинку. 

Однак після завершення підрахунку в Ліхтенберзі відрив між двома партіями зріс до 113 голосів. Із 466 голосів, підрахованих у середу, 88 відійшли до СДПН, а 80 - до зелених. 

За підсумком виборів до Палати депутатів Берліна 12 лютого переконливу премогу здобув опозиційний Християнсько-демократичний союз. 

Однак СДПН, зелені та ліві розглядають можливість утворення тристоронньої коаліції. Математично це є можливим, незважаючи на явне лідерство ХДС.

Якщо у Берліні буде утворена тристороння коаліція, то найімовірніше мером стане представник партії, яка зайняла друге місце на виборах. Тому до підрахунку "загублених" бюлетенів була прикута значна увага.

Берліну довелося проводити повторні вибори замість голосування, яке відбулося у вересні 2021 року, коли вибори проходили паралельно з федеральними. Тоді були проблеми у виборчому процесі, зокрема, були відсутні бюлетені. 

Конституційний суд землі Берлін визнав вибори недійсними та зобов’язав їх повторити. Нічого подібного в Німеччині на державному рівні ще не було. 

Детальніше читайте у статті: Шольц втрачає Берлін: що змінить поразка партії влади у столиці Німеччини

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: