Лідери Азербайджану та Вірменії провели переговори уперше за чотири місяці

Неділя, 19 лютого 2023, 10:51

Президент Азербайджану Ільхам Алієв і прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян у суботу провели першу з кінця жовтня 2022 року двосторонню зустріч у межах Мюнхенської безпекової конференції за посередництва США.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Зустріч Пашиняна та Алієва розпочалася з переговорів, організованих держсекретарем США Ентоні Блінкеном на полях Мюнхенської конференції з безпеки, після яких обидві сторони заявили, що в укладанні мирної угоди досягнуто прогресу.

Після тристоронніх переговорів офіс вірменського прем’єра заявив, що той підтвердив рішучість Вірменії досягти угоди, яка "справді гарантуватиме довгостроковий мир і стабільність в регіоні".

Міжнародний суд ООН почав розгляд запиту Вірменії щодо розблокування Лачинського коридору

Але на панельній дискусії про розбудову безпеки на Південному Кавказі обоє висловили протилежні позиції сторін щодо статусу Нагірного Карабаху, блокади Лачинського коридору та напряму майбутніх переговорів.

"Я думаю, що Азербайджан і Вірменія повинні продемонструвати, що перехід від тривалого протистояння, взаємної ненависті і ворожнечі повинен завершитися", – сказав азербайджанський президент під час дискусії.

Водночас він звинуватив Вірменію в окупації азербайджанських земель протягом майже 30 років і розкритикував посадовця самопроголошеного Нагірного Карабаху.

Євросоюз створив цивільну місію для Вірменії на два роки

У відповідь прем’єр Вірменії заявив, що "Азербайджан прийняв політику помсти" і спитав, чи хочуть лідери обох країн використати свою зустріч для "розпалювання нетерпимості, ненависті, агресивної риторики", чи для того, щоб покращити ситуацію.

За кілька днів до зустрічі Алієва й Пашиняна стало відомо, що Вірменія завершила роботу над черговим етапом договору про встановлення миру і відносин з Азербайджаном і направила азербайджанській стороні пропозиції.

Нагірний Карабах є міжнародно визнаною частиною Азербайджану, але під час першої війни на початку 1990-х років на території, населеній переважно етнічними вірменами, була проголошена невизнана держава. Під час шеститижневої війни 2020 року Азербайджан повернув більшу частину втраченої території.

Більше про останні події в Нагірному Карабаху читайте у статті: Азербайджан заморожує війну: чому Росія дозволила зробити холод зброєю проти Вірменії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: