Британія проведе повторне розслідування найкривавішого теракту часів Лихоліття

Четвер, 2 лютого 2023, 22:29

Уповноважений уряду Британії з Північної Ірландії Кріс Хітон-Харріс у четвер розпорядився провести повторне розслідування обставин теракту 15 серпня 1998 року в північноірландському місті Ома, в результаті якого загинули 29 людей.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на BBC.

За словами Хітона-Харріса, розслідування, яке буде створене найближчим часом, вивчатиме ключові питання, пов’язані з терактом, зокрема чи знали відповідні служби про закладену бомбу і чи могли вони запобігти трагедії.

Очікується, що результати будуть принаймні частково доступними для ЗМІ й громадськості, але це має визначити відповідальний за розслідування.

Рішення було ухвалене після того, як у липні 2021 року найвищий суд Північної Ірландії задовольнив позов батька загиблого в теракті й зобов’язав провести розслідування по обидва боки кордону щодо того, чи могла розвідувальна інформація запобігти трагедії.

У Північній Ірландії протягом 1960-90-х років тривало протистояння на релігійному ґрунті між католиками, які виступали за возз’єднання з Ірландією, і протестантами-прихильниками перебування у складі Сполученого Королівства.

Конфлікт, який завершився в 1998 році підписанням так званої Страстноп’ятничної угоди, призвів до загибелі понад 3500 людей. Теракт в місті Ома стався через чотири дні після підписання угоди. Серед 29 загиблих була вагітна двійнею жінка.

Відповідальність за теракт узяло на себе парамілітарне угруповання "Справжня ІРА (Ірландська республіканська армія)", яка виступила проти перемир’я між католиками й протестантами роком раніше.

Родичі загиблих понад десять років вимагали розслідування теракту. У 2009 році суд нарешті визнав винними лідера "Справжньої ІРА" Майкла Маккевіта та ще трьох його спільників, та нікого з них засуджено не було.

Дванадцятьом родичам жертв теракту було присуджено понад 1,6 мільйона фунтів стерлінгів компенсації за напад, але до цього часу не було виплачено ані пенні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: