Словенія просуває глобальний договір про співпрацю щодо воєнних злочинів в Україні

Вівторок, 21 лютого 2023, 09:33

Міністр закордонних справ Словенії Таня Файон представила в понеділок на засіданні Ради ЄС у закордонних справах ініціативу щодо укладення міжнародного договору метою сприяння співпраці у розслідуванні воєнних злочинів в Україні.

Про це пише Euractiv, повідомляє "Європейська правда".

Файон заявила, що цей документ стане першим великим міжнародним договором, який створить механізм співпраці між правоохоронними органами країн ЄС і країн, що не входять до ЄС, і у травні в Любляні відбудеться дипломатична конференція з його обговорення.

"Я закликала міністрів взяти участь у конференції разом зі своїми командами експертів з кримінального права", - сказала вона.

Договір дозволить співпрацювати у переслідуванні та розслідуванні злочинів проти людяності, воєнних злочинів, інших міжнародних злочинів та геноциду.

Словенія розробила договір у співпраці з Бельгією, Нідерландами та трьома країнами, що не є членами ЄС.

Поки що до ініціативи приєдналися 77 країн, але, за словами Файон, три країни ЄС працюють над залученням інших країн.

Більш детальна інформація та дата підписання будуть відомі після конференції, додала Файон.

"Це свідчить про те, що Словенія проводить дійсно чітку політику розслідування відповідальності, в тому числі коли йдеться про воєнні злочини в Україні", - сказала вона.

Як повідомлялося, у нових рішеннях ПАРЄ у січні уперше з’явилися деталі та обриси  спеціального трибуналу щодо покарання за злочин агресії РФ. Цей орган, що доволі символічно, пропонують створити у Гаазі. 

Деталі у статті: На крок ближче до Гааги: як Рада Європи готує трибунал для Путіна та Лукашенка

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: