Торік про притулок у ЄС попросили майже мільйон людей – вдвічі більше, ніж у 2021 році

Середа, 22 лютого 2023, 15:47

Агентство ЄС з питань притулку повідомило в середу, 22 лютого 2023 року, що торік було подано 966 тисяч заяв про надання притулку, що на 50% більше, ніж у 2021 році.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться у повідомленні агенції.

У 2022 році кількість запитів на притулок у ЄС досягла рівня, небаченого з часів кризи біженців 2015-2016 років.

Ці цифри не враховують понад 4 мільйони українських біженців, яким було надано тимчасовий захист в ЄС - спеціальний механізм, застосований для того, щоб уникнути колапсу і без того перевантажених систем притулку.

Європейське агентство пов'язує це зростання з подальшим послабленням обмежень на поїздки через COVID-19, посиленням продовольчої небезпеки та конфліктами в багатьох частинах світу. Хоча більшість шукачів притулку в'їжджають до ЄС легально, переважно літаками з туристичними візами, деякі з них також перетинають сухопутні та морські кордони ЄС без дозволу, переважно через Західні Балкани та Середземне море.

Після більш ніж десятирічної війни та економічного колапсу в своїй країні сирійці продовжують залишатися найпоширенішою національністю серед шукачів притулку в Європі – вони подали понад 130 тисяч заявок на отримання притулку. За ними слідують афганці, які рятуються від спіралеподібних проблем у сфері безпеки, гуманітарних і фінансових проблем, що виникли після приходу до влади талібів у серпні 2021 року – у них 129 тисяч запитів.

На третьому місці опинилися заявники з Туреччини, кількість яких подвоїлася до 55 тисяч запитів. Серед факторів, які, як вважають, спричинили це зростання, - стрімке зростання інфляції і "відступ демократії", повідомляє агентство.

У багатьох місцях центри прийому біженців переповнені, і шукачі притулку опиняються на вулиці.

Нещодавній землетрус, який забрав життя майже 46 тисяч людей і залишив сотні тисяч без даху над головою в Туреччині і Сирії, викликав побоювання щодо потенційного сплеску нелегальних перетинів кордону з Грецією. Раніше цього місяця Німеччина запропонувала тимчасово послабити візові обмеження для деяких постраждалих від землетрусу, а Іспанія пообіцяла переселити невелику групу зі 100 вразливих сирійських біженців з Туреччини, яка є домівкою для 4 мільйонів біженців.

Венесуельці, колумбійці, бангладешці та грузини подали рекордну кількість прохань про притулок минулого року, так само як і марокканці, тунісці та єгиптяни. Близько 4% шукачів притулку у 2022 році заявили, що вони є неповнолітніми без супроводу дорослих.

Європейське агентство не повідомило, які країни ЄС отримали найбільше заявок минулого року. Але у внутрішньому звіті про міграцію в ЄС, з яким ознайомилося агентство Associated Press, п'ятірку лідерів складають Німеччина, Франція, Іспанія, Австрія та Італія.

Минулого року органи з питань надання притулку прийняли рішення щодо більш ніж 600 тисяч заяв, але вони отримали ще більше нових справ, що збільшило існуючу кількість нерозглянутих. З проаналізованих заяв 40% було надано статус біженця або додатковий захист, переважно сирійським, білоруським, еритрейським, єменським і малійським заявникам, а також більшості українців, які вирішили звернутися за притулком замість тимчасового захисту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: