Британія і ЄС проведуть фінальні переговори щодо угоди для Північної Ірландії після Brexit 

Понеділок, 27 лютого 2023, 08:55

Прем’єр-міністр Британії Ріші Сунак та президентка Європейської комісії проведуть у понеділок заключні переговори щодо нової угоди для Північної Ірландії після Brexit.

Про це офіційно повідомили у британському уряді, пише "Європейська правда" з посиланням на BBC.

Cунак та фон дер Ляйєн зустрінуться у Беркширі в другій половині дня, щоб обговорити "складні проблеми" навколо північноірландського протоколу, зазначили на Даунінг-стрит.

Велика Британія хоче змінити чинну угоду, згідно з якою деякі товари перевіряються при в'їзді до Північної Ірландії. Ухвалення нової угоди очікується в останні кілька днів.

Заступник британського прем'єр-міністра Домінік Рааб раніше заявив, що Британія та ЄС перебувають на порозі укладання угоди, і що ЄС "просунувся" з деяких питань.

Якщо угоди буде досягнуто, про неї буде оголошено пізніше у понеділок, і лідери проведуть спільну пресконференцію. Потім прем'єр-міністр виступить у Палаті громад. Торі та лейбористам було сказано прийти до парламенту у понеділок.

Протокол щодо Північної Ірландії був узгоджений за колишнього прем'єр-міністра Бориса Джонсона як частина процесу виходу Британії з Європейського Союзу.

За даними ЗМІ, угода, про яку Сунак може оголосити у понеділок, передбачає скасування майже всіх перевірок товарів, що перетинають кордон між Великою Британією та Північною Ірландією. Натомість Лондон зможе вперше з часів Brexit вільно визначати політику Північної Ірландії щодо податку на додану вартість та державної допомоги.

Досягнута між Лондоном і Брюсселем домовленість також вперше надасть Асамблеї (законодавчому органу) Північної Ірландії та уряду Британії право на консультації щодо нових законів ЄС, які впливають на регіон, а також можливість їхнього скасування.

Про те, чому Brexit загострив напругу у Північній Ірландії, дивіться у розмові з експертом Олександром Краєвим, або у статті Ірландський глухий кут: як Борис Джонсон створив проблему для Британії та ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: