Зі Збройних сил Данії торік звільнилось рекордне число військових

Понеділок, 27 лютого 2023, 16:32

У 2022 році з армії Данії звільнилася найбільша від початку відстеження цього показника кількість військових.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє DR.dk.

1 943 особи залишили Збройні сили минулого року, згідно з новими даними кадрової ради Міністерства оборони. Це найвищий показник з 2010 року, коли в цій сфері почали вести статистику.

Це призводить до того, що практично в усіх родах Збройних сил спостерігається брак персоналу

"Від того, що йде все більше людей, стає ще болючіше. Ми вже давно кричимо, що треба щось робити. Не до 2024 року ми знекровлюватимемо особовий склад, а вже зараз це робимо", - сказав Том Блок, голова солдатської профспілки HKKF.

Наприклад, лише армії не вистачає більше п'ятої частини для повного укомплектування. Найгірше ситуація виглядає серед рядових солдатів. Тут більше ніж кожне четверте місце в частині пустує.

Не можуть набрати повну чисельність і армійські полки. Там, де ситуація найкраща, не вистачає кожного десятого солдата. Там, де ситуація найгірша, не вистачає більш ніж кожного третього, повідомили DR джерела в оборонному відомстві.

Не лише в армії існують проблеми з утриманням солдатів – флоту також бракує персоналу. За інформацією DR, жоден з військових кораблів Данії не може зібрати повний екіпаж. У найгіршому випадку бракує чверті моряків.

Нестача солдатів також означає, що збройним силам важко відправляти людей на можливі місії. Так, наприклад, сталося в Латвії, де данські солдати вже більше року роблять свій внесок у посилення присутності НАТО в країнах Балтії і стримування Росії.

Наразі немає нової команди данських солдатів на заміну нинішній команді, коли вона навесні поїде додому.

Профспілки стверджують, що до відтоку персоналу призвела багаторічна політика економії на обороні, через що умови проходження служби значно погіршилися.

"Умови роботи в Збройних силах стали настільки поганими, а можливості кар'єрного зростання - настільки складними, що нашим членам важко уявити, що вони зроблять кар'єру в Збройних силах на все життя", - каже голова офіцерської профспілки.

У Міноборони Данії при цьому визнають, що поки не залишається нічого іншого, як чекати на гроші в рамках майбутнього оборонного врегулювання, яке почне діяти з 2024 року.

Як відомо, після російського вторгнення в Україну Данія вирішила збільшити видатки на оборону і приєднатися до спільної з ЄС оборонної політики.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: