У Польщі попередили про дезінформаційні кампанії, спрямовані проти українських біженців

П'ятниця, 3 лютого 2023, 13:40

Уповноважений уряду з питань безпеки інформаційного простору Польщі Станіслав Жарин попередив про дезінформаційну кампанію, яка відбувається в країні щодо біженців з України.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Euractiv.

Станіслав Жарин розповів про випадки надходження електронних листів на поштові скриньки поляків, а також про оголошення та листівки, розклеєні на вулицях польських міст, згідно з якими такі установи, як Департамент міжнародних справ та міграції Міністерства внутрішніх справ та Управління у справах іноземців, повинні збирати інформацію про українських біженців, які проживають у Польщі.

"Зміст цих оголошень, які є явно сфабрикованими листами, містить припущення, що польська держава збирає дані про українців, які постійно проживають у Польщі. З цього змісту випливає припущення, що Польща готує базу даних для (...) майбутньої мобілізаційної кампанії, яка має бути проведена в Польщі", - пояснив політик.

За словами Жарина, подібні дезінформаційні кампанії відбуваються в Україні та Литві, і він вважає, що вони можуть бути пов'язані з Російською Федерацією.

"Це однозначно пропозиція російської сторони, яка є частиною різних кампаній, розрахованих на те, щоб спровокувати взаємну ворожнечу між українцями і суспільствами в країнах, де вони зараз проживають", - сказав політик.

"Ми оцінюємо, що ми маємо справу з підготовкою більш серйозної, масштабної кампанії міжнародного масштабу. У неї можуть бути залучені кілька західних країн, і ми, безумовно, бачимо, що її перші етапи вже відбуваються в Польщі, звідси і мій застережливий виступ", - сказав він.

З 24 лютого 2022 року 9,57 мільйона українських біженців перетнули кордон з Польщею. За цей час 7,71 мільйона повернулися в Україну, що ставить кількість українців у Польщі на рівні близько 3 мільйонів, включаючи кількість українців, які проживали в Польщі до ескалації війни.

Нагадаємо, 79% поляків вважають, що війна в Україні загрожує безпеці Польщі, протилежної думки дотримуються 16%.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.