Польща збудує електронний паркан на кордоні з Росією

Понеділок, 6 лютого 2023, 12:11

Польща у березні планує розпочати будівництво паркану з електронним бар'єром на кордоні з Калінінградською областю.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Forsal.pl.

Електронна система на ділянці з Калінінградською областю пролягатиме вздовж близько 200 км сухопутного кордону.

Прес-секретар Прикордонної служби Польщі Анна Михальська повідомила, що підрядник, який займається встановленням електронного бар'єра, зараз готує проект, який буде переданий на затвердження. За її словами, встановлення бар'єра має розпочатися у березні цього року.

Паркан обладнають системою датчиків і камер, яка дозволяє цілодобово контролювати кордон, незалежно від погодних умов, без необхідності перебувати на лінії кордону.

За даними польських прикордонників, кордон з Росією стабільний і спокійний. Як повідомила  речниця Вармінсько-Мазурського прикордонного відділу Мирослава Александрович, минулого року було зафіксовано 11 випадків незаконного перетину кордону з Росії до Польщі.

Крім того, трапляються випадки, коли люди заходять на прикордонну смугу. Це грибники, які заблукали, і туристи, які хотіли сфотографуватися на фоні прикордонної застави.

З початку листопада минулого року на польсько-російському кордоні армія встановила тимчасовий бар'єр з колючого дроту. Споруда зводиться на прохання прикордонників.

Нагадаємо, протягом останнього тижня польські прикордонники щоденно фіксували спроби нелегального перетину кордону мігрантами, що намагаються потрапити у ЄС через територію Білорусі, найбільша група налічувала понад 70 людей.

З літа 2022 року режим Лукашенка організував гібридну міграційну кризу на кордонах європейських сусідів Білорусі, сприяючи прибуттю на кордон людей з Африки та Близького Сходу, які намагаються потрапити до ЄС. Країни Балтії і Польща вважають це помстою за жорстку позицію щодо репресій Лукашенка проти білоруської опозиції і громадянського суспільства.

З зими 2021 року інтенсивність таких спроб суттєво знизилася, але проблема не зникла. Литва і Польща після цього почали будувати стіну на кордоні з Білоруссю.

Латвія нещодавно продовжила до травня режим надзвичайної ситуації на кордоні з Білоруссю, аби мати юридичні інструменти для боротьби з нелегальною міграцією.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: