Орбан закликав ЄС фінансувати будівництво парканів на кордонах від мігрантів

Середа, 8 лютого 2023, 10:27

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан закликав Європейський Союз профінансувати будівництво прикордонних парканів, відродивши ідею, яка довгий час вважалася неприйнятною, напередодні саміту, на якому обговорюватиметься стримування нелегальної імміграції.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Зустріч 27 лідерів ЄС була скликана після того, як Австрія і Нідерланди очолили зростаючий хор скарг на збільшення кількості мігрантів. Прикордонна служба блоку повідомила про 330 000 нелегальних перетинів кордону минулого року, що є найвищим показником з 2016 року.

Країни ЄС жорстоко розділили між собою завдання піклування про біженців на своїй території і роками зосереджувалися на посиленні своїх зовнішніх кордонів, щоб запобігти прибуттю людей неофіційними - і часто смертельно небезпечними - маршрутами.

Такі країни, як Польща, Угорщина та Словенія, звели прикордонні паркани, щоб утримати біженців і мігрантів, хоча Єврокомісія, яка управляє спільним бюджетом блоку, досі відмовлялася платити за такі бар'єри, заявляючи, що це суперечило б ліберально-демократичним цінностям і правам людини.

У телефонній розмові напередодні саміту зі своїми польськими, бельгійськими, фінськими, мальтійськими та болгарськими колегами Орбан закликав ЄС фінансувати такі проєкти, заявивши, що "паркани захищають всю Європу".

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн раніше відмовлялася фінансувати "колючий дріт або стіни", хоча вона пропонує гроші на фізичну прикордонну інфраструктуру, таку як обладнання для спостереження.

ЄС заявляє, що серед тих, хто прибув минулого року, переважали сирійці, афганці та тунісці, і що лише близько третини людей отримають притулок, тоді як решту слід вислати.

У спільному листі напередодні саміту лідери Мальти, Данії, Греції, Литви, Латвії, Естонії, Австрії та Словаччини заявили, що "нинішня система надання притулку в ЄС зламана".

"Нелегальна міграція знову стала однією з найгостріших проблем в ЄС", - заявили вони. "Без нових успішних зусиль... можна очікувати, що нелегальна міграція до Європи продовжуватиметься і збільшуватиметься в найближчі роки".

Але глибокі розбіжності між 27 країнами ЄС щодо поводження з мігрантами та біженцями означають, що узгодження нової, всеосяжної системи міграції та притулку для блоку до наступних європейських виборів у 2024 році є надскладним завданням.

Правозахисні групи критикують дедалі більш обмежувальний підхід ЄС до міграції як незаконний і негуманний. Інші критики кажуть, що жорсткі розмови про міграцію слугують для того, щоб набрати політичні бали перед правими виборцями, і не враховують дефіцит робочої сили в старіючій Європі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: