МЗС Польщі викликало білоруського дипломата через вирок одному з лідерів Спілки поляків Білорусі

Четвер, 9 лютого 2023, 08:12

Повіреного у справах Білорусі у Варшаві Олександра Чесновського 8 лютого викликали до Міністерства закордонних справ Польщі після ухвалення вироку журналістові Андрію Почобуту.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє портал Zerkalo.io.

"Ми не вважаємо вирок справедливим. (...) Ми докладемо всіх законних зусиль, які можуть призвести до його звільнення", - заявив представник МЗС Польщі Лукаш Ясіна.

Раніше МЗС Польщі назвало рішення суду щодо Почобута несправедливим і закликало звільнити журналіста.

"Політично мотивований показовий процес і сьогоднішній вирок є яскравим свідченням антипольських дій білоруської влади", - йшлося в заяві.

Раніше Гродненський обласний суд засудив журналіста, члена позбавленої реєстрації білоруською владою Спілки поляків Білорусі Андрія Почобута до 8 років колонії посиленого режиму.

Андрій Почобут перебуває за ґратами з 25 березня 2021 року. Разом із ним було затримано й інших активістів Спілки поляків: Ірену Бернацьку, Марію Тишковську, Ганну Панішеву та Анжеліку Борис.

У червні того ж року трьох із п'ятьох затриманих (Панішеву, Тишковську і Бернацьку) вислали до Польщі. Андрій Почобут і Анжеліка Борис від звільнення в обмін на депортацію відмовилися. Журналіст перебуває в ув'язненні й досі, а ось главу Спілки поляків Білорусі Анжеліку Борис 25 березня 2022-го випустили із СІЗО під домашній арешт - за ґратами вона провела рік.

Восени КДБ вніс Почобута до переліку "осіб, причетних до терористичної діяльності". Правозахисники визнали журналіста політичним в'язнем.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: