В МЗС пояснили, що роблять для виключення Росії з ООН

Четвер, 9 лютого 2023, 20:02

У Міністерстві закордонних справ Україні відзвітували про роботу дипломатів над тим, аби Росію вигнали з Ради безпеки ООН та ООН загалом.

Як повідомляє "Європейська правда", коментар опублікував речник МЗС Олег Ніколенко у відповідь на появу депутатського звернення з проханням розповісти, якою є ситуація.

Він також зазначив, що відповідного звернення народних депутатів в МЗС поки не отримували, але позитивно відзначають інтерес до теми. 

Олег Ніколенко зазначив, що Міністерство закордонних справ розробило детальну аргументацію того, чому вважає перебування Росії в Радбезі ООН незаконним і чому Росію потрібно вигнати з організації. Зокрема, йдеться про те, що Росія без передбачених статутом ООН підстав успадкувала крісло СРСР у Раді безпеки, коли Радянський Союз припинив існування. 

Речник нагадав, що 26 грудня 2022 року МЗС України офіційно повідомило держави-члени ООН про початок системної кампанії із позбавлення РФ статусу постійного члена Ради Безпеки - підсилюючи постанову Верховної Ради, і зараз дипломати системно працюють над тим, щоб мобілізувати однодумців і просувати тему. 

"Питання виключення РФ зі складу Ради Безпеки ООН є одним із пріоритетів зовнішньої політики України… Українські дипломати вже провели роботу у понад двох десятках країн з метою залучення їх до участі в глобальній адвокації виключення РФ із РБ ООН. Крім того, МЗС вже працює з понад трьома десятками лідерів громадської думки та авторитетних представників політичних, академічних та експертних кіл для адвокатування української ініціативи. Залучаємо осіб, які б могли адвокатувати не лише в конкретних країнах, а і на міжнародному рівні.

Робота триває, тож кількість країн та адвокатів продовжить зростати. Нині МЗС України фіналізує план заходів та кроків публічної кампанії з адвокації виключення Росії з Радбезу, паралельно проводячи консультації з партнерами щодо подальших дипломатичних кроків на цьому напрямі", - розповів Олег Ніколенко.

Він також запропонував усім зацікавленим народним депутатам об’єднувати зусилля з дипломатами для просування теми на всіх можливих рівнях і майданчиках.

Як повідомлялося, Радбез ООН планує обговорити війну в Україні в річницю повномасштабного вторгнення.

Україна планує просувати дві резолюції в Генеральній Асамблеї ООН – щодо реалізації "формули миру" та притягнення Росії до відповідальності за розв’язання війни проти України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: