У Чорногорії розслідують "фейкові підписи" на підтримку трьох кандидатів у президенти

Вівторок, 14 березня 2023, 19:26

Прокуратура Чорногорії у вівторок розпочала розслідування щодо трьох кандидатів у президенти за фактом можливого використання фальшивих підписів на свою підтримку.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Vijesti.

Повідомляється, що прокуратура перевіряє підписи на підтримку трьох кандидатів: лідера "Об'єднаної Чорногорії", проросійського Горана Даниловича, представниці прочорногорської Соціал-демократичної партії Драгіньї Вуксанович Станкович та впливового інфлюенсера Йована Радуловича Йодзіра.

"Прокуратура розпочала розслідування після того, як громадяни та неурядові організації подали понад 90 кримінальних заяв про підробку підписів на підтримку кандидатів у президенти. Підписи, які перевіряються, стосуються не тільки одного з кандидатів у президенти", – повідомили в прокуратурі.

У Чорногорії призначили дату виборів президента

Згідно з виборчим законодавством Чорногорії, кожен кандидат у президенти повинен подати до Центральної виборчої комісії щонайменше 8101 підпис на свою підтримку з відповідними ідентифікаційними номерами.

Минулого тижня ЦВК Чорногорії запустила онлайн-програму для перевірки підписів і закликала людей перевірити, чи не були їхні персональні дані використані кандидатами в президенти без їхньої згоди.

Після того правоохоронці отримали 38 індивідуальних заяв від громадян Чорногорії про використання їхніх підписів без згоди і ще майже 60 – від неурядової організації "Центр демократичних перетворень".

Чорногорське законодавство передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох місяців до п'яти років для осіб, визнаних винними у підробці підпису в офіційному документі, заповіті, векселі або чеку. Щоправда, під час останніх виборів президента країни у 2018 році після понад 300 скарг на фальшиві підписи прокуратура не висунула жодних звинувачень.

Президентські вибори в Чорногорії відбудуться 19 березня. На цю посаду претендують сім кандидатів, включно з чинним президентом Міло Джукановичем.

Читайте більше тут: Зупинити реванш: як Чорногорія робитиме вирішальний вибір між ЄС та "русскім міром".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: