Президент Сербії заявив, що не планує "нічого підписувати" на ключових переговорах з Косовом

П'ятниця, 17 березня 2023, 08:58

Президент Сербії Александр Вучич заявив у четвер, що не планує "нічого підписувати" під час переговорів з лідером Косова за посередництва ЄС у Північній Македонії в суботу.

Сербського лідера, як пише "Європейська правда", цитує агентство АР.

Вучич і прем’єр-міністр Косова Альбін Курті мають намір зустрітися в суботу на курорті Північної Македонії Охрид під егідою ЄС, щоб обговорити шляхи реалізації підтримуваної Заходом угоди про нормалізацію відносин.

Лідери Сербії та Косова підтвердили участь у переговорах про нормалізацію відносин у Північній Македонії

Минулого місяця Вучич і Курті зустрілися в Брюсселі і досягли попередньої домовленості щодо 11 пунктів плану ЄС про нормалізацію відносин.

Але після тиску з боку все більш активних ультраправих груп Сербії Александр Вучич, схоже, передумав та пообіцяв, що ніколи не визнає Косово незалежною державою і не дозволить йому вступити до ООН. У четвер Вучич заявив, що не планує підписувати жодних домовленостей на зустрічі.

"Щодо підписання чогось (в Охриді) – я нічого не планую", - сказав Вучич журналістам.

Посередники з ЄС та США кажуть, що зустріч в Охриді буде присвячена тому, як реалізувати попередню угоду. Документ закликає дві країни підтримувати добросусідські відносини, визнавати офіційні документи та національні символи один одного, а Белград повинен дозволити Приштині рухатися до членства в ЄС та ООН.

В уряді Сербії раптом запропонували якнайшвидше запровадити санкції проти РФ

Пізніше у четвер у зверненні до громадськості Вучич заявив, що Белград "ще не отримав проєкту того, чого хоче Європейський Союз" на переговорах щодо нормалізації відносин між Сербією та Косовом.

"Ми подали свою пропозицію, албанці – свою. Ми ще нічого не отримали з Брюсселя, і цього паперу досі немає", - цитує Вучича Slobodna Evropa.

Він зазначив, що зустріч із прем’єр-міністром Косова 18 березня в Охриді не буде "якимось доленосним днем", і що він намагатиметься зробити "те, що найкраще для Сербії".

Між тим, Європейський Союз очікує, що Косово і Сербія у суботу досягнуть остаточної угоди про нормалізацію відносин.

Детальніше про потенційну угоду читайте у статті: Шанс, але не гарантія: чи здатна угода Сербії та Косова встановити мир на Балканах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: