Лідери Сербії та Косова підтвердили участь у переговорах про нормалізацію відносин у Північній Македонії

Середа, 15 березня 2023, 18:22

Президент Сербії Александар Вучич і прем’єр-міністр частково визнаного Косова Альбін Курті підтвердили участь у зустрічі в північномакедонському місті Охрид для переговорів щодо плану нормалізації відносин.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", оголосило Косовське радіотелебачення RTK.

Згідно з програмою зустрічі, яка була передана сторонам, о 10:00 почнуться окремі двосторонні зустрічі між лідерами Сербії й Косова та високим представником ЄС зі спільної зовнішньої політики та політики безпеки Жозепом Боррелем.

Сербія не підпише план нормалізації відносин з Косовом через необхідність його визнання – Вучич

Очікується, що до переговорів також долучиться спецпредставник ЄС на Західних Балканах Мирослав Лайчак.

Після двосторонніх зустрічей Курті й Вучич проведуть спільну зустріч за посередництва Євросоюзу і, як очікується, підпишуть порядок втілення європейського плану нормалізації відносин між їхніми країнами.

Раніше в ЄС висловили сподівання, що Косово й Сербія на зустрічі в Охриді досягнуть остаточної угоди про нормалізацію відносин після того, як обидві країни схвалили мирний план.

Нагадаємо, лідери Сербії та частково визнаного Косова Александар Вучич і Альбін Курті на зустрічі в Брюсселі 27 лютого попередньо підтримали план нормалізації відносин, який розробили Франція та Німеччина.

У ЄС зберігають оптимізм щодо угоди між Сербією та Косовом після заяв Вучича

Відповідно до цього плану, Сербія більше не заперечуватиме проти членства Косова у будь-якій міжнародній організації, а Косово дає згоду на створення нового органу, який матиме право говорити від імені всіх 10 муніципалітетів Косова, де серби складають більшість.

Також обидві країни зобов’язуються підтримувати вступ одна одної до ЄС, а також "продовжать діалог за посередництва ЄС для укладення юридично зобов’язуючої всеохопної угоди про нормалізацію відносин".

Детальніше про потенційну угоду читайте у статті: Шанс, але не гарантія: чи здатна угода Сербії та Косова встановити мир на Балканах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.