Як Швейцарія хоче уберегти банк Credit Suisse від банкрутства і Європу від фінансової кризи

Аналітика коротко
Понеділок, 20 березня 2023, 16:45

Швейцарський банк UBS поглине Credit Suisse за 3,02 млрд євро.

Крах Credit Suisse – другого за розміром банку Швейцарії – міг дати старт новій фінансовій кризі в Європі.

Тому влада Швейцарії була змушена йти на крайні заходи і не шкодувати фінансової підтримки – федеральний бюджет надасть гарантію на суму 9,07 млрд євро на випадок ймовірних збитків, а центробанк Швейцарії оголосив, що надасть обом банкам допомогу на період організації поглинання в розмірі 108 млрд євро.

Докладніше – у статті порталу SwissInfo 100 млрд на порятунок від фінансової кризи: навіщо Швейцарія фінансує поглинання Credit Suisse.

Рішення про поглинання Credit Suisse оголосили на урядовій пресконференції ввечері в неділю 19 березня.

Першим виступив президент Швейцарії Ален Берсе. За його словами, Федеральна рада (уряд Швейцарії) підтримала рішення про поглинання банком UBS банку Credit Suisse, створюючи для цього відповідні рамкові умови.

"Це дуже важлива заява для приватних клієнтів. Якби рішення не було знайдене, можна було б очікувати дуже серйозних наслідків. Центробанк Швейцарії підтримав поглинання, надавши обом банкам допомогу на період організації поглинання в розмірі 100 млрд франків", – заявив він.

"Банкрутство Credit Suisse мало б руйнівні наслідки для національної економіки", – пояснила міністр фінансів Швейцарії Карін Келлер-Зуттер.

За її словами, на додачу до кредиту з боку Центробанку Федеральна рада надала зі свого боку страхову гарантію в розмірі 9 млрд франків, "які допоможуть компенсувати можливі втрати UBS. Таке рішення є цілком надійним варіантом".

"Поглинання має на меті відновити довіру ринків до банку. Цей захід супроводжують ризики, але вони нижчі, ніж ризики фінансової кризи, яка вибухнула б унаслідок банкрутства Credit Suisse. Це абсолютно комерційне, ринкове рішення, жодного одержавлення тут немає", – підкреслює Келлер-Зуттер.

Як повідомляють, реальне злиття банків має відбутися дуже швидко, протягом кількох тижнів або місяців.

Проблеми у другому за розміром банку Швейцарії з'явилися вже давно. Останніми роками Credit Suisse пережив кілька катастрофічних невдач, кульмінацією яких стали зафіксовані 2022 року збитки в розмірі 7,3 млрд франків.

Того ж року банк заявив, що, намагаючись знайти вихід із кризи, буде змушений скоротити 9 тисяч робочих місць.

Цілком можливо, що цих заходів було б достатньо, якби не втрутився "чорний лебідь".

"Нещодавні події, що відбувалися в банках США, вдарили по нас у найбільш невідповідний момент. Втрата довіри ринків до банку останніми днями показала, що Credit Suisse не може продовжувати існувати в тому ж вигляді, як раніше", – зазначає голова ради директорів Credit Suisse Аксель Леманн.

Голова ради директорів швейцарського регулятора FINMA Марлен Амстад пояснює, що проблеми, пов'язані з кризою довіри, стали надто значними, тому влада країни була змушена втрутитися в ситуацію.

Турбулентність на фінансових ринках США стала останньою краплею, що призвела до того, що акції Credit Suisse опинилися у стані вільного падіння. Згідно з повідомленнями ЗМІ, клієнти банку знімали з рахунків мільярди франків щодня.

Докладніше – у матеріалі порталу SwissInfo 100 млрд на порятунок від фінансової кризи: навіщо Швейцарія фінансує поглинання Credit Suisse.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.