Прем'єр Греції підтвердив перенесення виборів після залізничної катастрофи на травень

Середа, 22 березня 2023, 07:53

Загальні вибори в Греції відбудуться в травні, за кілька тижнів до офіційного завершення повноважень прем'єр-міністра Кіріакоса Міцотакіса на початку липня.

Про це, як пише "Європейська правда" з посиланням на агентство Bloomberg, глава грецького уряду Міцотакіс заявив пізно ввечері у вівторок.

За його словами, проведення голосування в липні не спрацює, оскільки, дуже ймовірно, може знадобитися повторне голосування, тож вибори пройдуть наприкінці весни.

"Я можу сказати вам точно, що вибори відбудуться в травні", - зазначив Міцотакіс, який раніше говорив лише про те, що вибори відбудуться навесні. 

Початково вибори у Греції планували провести 9 квітня, однак від цієї дати відмовились через найбільшу в історії країни залізничну катастрофу три тижні тому. У результаті аварії загинули 57 людей.

Незалежно від того, коли відбудуться вибори, запровадження пропорційної виборчої системи в країні ускладнить можливість для однієї партії одразу сформувати уряд.

Швидше за все це означатиме повторне голосування через місяць, ймовірно, на початку липня, яке відбудеться за напівпропорційною системою, що полегшить формування більшості.

Хоча правоцентристська партія прем'єр-міністра Міцотакіса "Нова демократія" лідирує в усіх опитуваннях, проведених після залізничної катастрофи, її відрив від лівої партії СІРІЗА колишнього прем'єр-міністра Алексіса Ципраса скоротився приблизно до 3% на тлі масового гніву через аварію.

Згідно з опитуваннями, СІРІЗА не виграла від падіння підтримки правлячої партії, оскільки люди планують голосувати за менші партії або поповнити лави виборців, які не визначилися з вибором.

Нагадаємо, Європейська прокуратура (EPPO) розпочала розслідування щодо контракту на модернізацію системи сигналізації на грецьких поїздах та дистанційного керування після масштабної катастрофи у Греції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: