Права опозиція Фінляндії лідирує в опитуванні за тиждень до виборів

Середа, 22 березня 2023, 10:32

Опозиційна Національна коаліційна партія Фінляндії (NCP) з невеликим відривом лідирує серед виборців напередодні парламентських виборів 2 квітня.

Як повідомляє "Європейська правда", про це свідчить опитування громадської думки, опубліковане виданням Helsingin Sanomat.

До виборів у Фінляндії залишилося трохи більше тижня, і NCP наразі лідирує з 20,8% голосів виборців. За нею йдуть партія "Істинні фіни" і соціал-демократи прем'єр-міністра Санни Марін – в обох по 19,3%.

Три партії мають майже однаковий шанс очолити новий уряд Фінляндії - опитування

Значно відстає в опитуванні Центристська партія з 10,7%, а "Зелені" наразі мають підтримку 8,3% виборців.

Оскільки в парламенті наразі представлені 10 партій, остаточне формування уряду, ймовірно, стане предметом післявиборчих коаліційних переговорів, які триватимуть кілька тижнів.

Хоча остаточний результат виборів ще складно передбачити, є підстави вважати, що "Істинні фіни" можуть виявитися найуспішнішою партією на виборах

Передбачити можливі результати голосування допомогли так звані "тіньові вибори", організовані в середині березня Фінською національною молодіжною радою Allianssi в середніх школах і професійно-технічних навчальних закладах серед 90 тисяч молодих людей.

Перше місце посіли "Істинні фіни" (18,2%), за ними йдуть Національна коаліційна партія (13,1%) і соціал-демократи (13%).

Нагадаємо, прем'єрка Фінляндії нещодавно приїжджала з візитом до Києва і зазначила, що її країни могла би разом з іншими союзниками розглянути надання Україні винищувачів.

Її заява стала сюрпризом для оглядачів та учасників зовнішньої та безпекової політики, а конкуруючі партії говорили про "безрозсудність" таких оголошень. Марін дорікали, що такі заяви слід робити після консультацій всередині країни. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.