Прем’єрка Естонії: послабити санкції означало б піти за російським наративом

Четвер, 23 березня 2023, 12:48

Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас вважає неправильними розмови про послаблення санкцій, як того вимагає Росія для експорту своїх добрив і зерна.

Про це, як пише "Європейська правда", вона сказала після прибуття на саміт ЄС у Брюсселі.

За її словами, немає жодних обмежень на вивезення добрив з російських портів.

"У них є 11 портів, які вони можуть використовувати. Так само з трьох сотень банків лише 13 під санкціями. Це і є насправді російський наратив. Послаблення санкцій було б дуже неправильним кроком, бо агресор чує і розуміє лише силу. Якщо ми послабимо санкції, ми підемо за їхнім наративом", - заявила Каллас.

Вона наголосила, що проблема не в санкціях, а в діях Росії.тЗа словами Каллас, лідери ЄС також мають обговорити питання обходу санкцій.

"Бо ми не маємо більше так багато торгівлі з Росією, але ми маємо торгівлю з третіми країнами, і Росія має вигоду від цього. Тому ми повинні говорити про криміналізацію обходу санкцій", - сказала вона.

"Ми звісно обговоримо нові санкції, але, на мою думку, важливіше закрити лазівки", - додала Каллас.

Нагадаємо, в останній момент перед завершенням чергового терміну дії "зернової угоди" 18 березня її все ж продовжили. Проте Москва невдовзі заявила, що погодила продовження лише на 60 днів  - половину стандартного терміну 120 днів, та пригрозила розірванням домовленості, якщо не будуть виконані її вимоги. 

Серед вимог РФ - підключення "Россельхозбанку" до SWIFT, відновлення постачання сільгосптехніки і сервісного обслуговування для неї, зняття обмежень на страхування і на доступ в порти, відновлення роботи аміакопроводу "Тольятті-Одеса", зняття санкцій з російських компаній у сфері виробництва та перевезення сільгосппродукції і добрив. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.