Республіка Сербська "розриває відносини" з посольствами США й Британії

П'ятниця, 24 березня 2023, 17:57

Влада Республіки Сербської, одного з двох ентитетів у складі Боснії і Герцеговини, в четвер заявила про "припинення співпраці" з посольствами США і Великої Британії у відповідь на останні санкції проти посадовця РС Драгана Станковича.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на BIRN.

У заяві влади РС зазначається, що "Республіка Сербська змушена припинити співпрацю з дипломатами обох посольств" через втручання їхніх країн у "внутрішні справи Боснії".

"Вона (влада. – Ред.) просить установи Республіки Сербської, представників Республіки Сербської в спільних установах на рівні БіГ, органи місцевого самоврядування в Республіці Сербській, а також інші органи державної влади не співпрацювати з посольствами США і Британії", – йдеться в рішенні.

Як зазначає BIRN, наразі незрозуміло, що на практиці означає рішення Республіки Сербської, оскільки вона не є самостійною державою та не має дипломатичних відносин. Також не є визначеними механізми виконання цього бойкоту.

Драган Станкович, який очолює Адміністрацію з геодезичних і майнових питань Республіки Сербської, був ініціатором першого проєкту так званого закону про нерухомість у РС. США запровадили санкції проти нього минулого тижня на підставі підриву мирного процесу в БіГ.

Нагадаємо, що закон про нерухомість проголошував усе нерухоме майно на території ентитету його власністю. Це суперечить і Дейтонським мирним угодам, і рішенню Конституційного суду Боснії і Герцеговини, який визначає, що все майно на території конфедерації належить саме конфедеративній владі.

Рішення влади РС уже засудили в посольствах США й Британії в БіГ, а також країни-члени ОБСЄ та Ради з імплементації миру, які є гарантами виконання Дейтонських угод.

Нагадаємо, напередодні президент Республіки Сербської Мілорад Додік заявив, що парламент ентитету ухвалить рішення про незалежність у разі, якщо високий представник з питань БіГ Крістіан Шмідт затвердить новий закон про державну власність.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.