У Берліні на референдумі голосують за кліматичну нейтральність до 2030 року

Неділя, 26 березня 2023, 14:54

У неділю в Берліні відбувається референдум щодо пропозиції, яка може змусити міську владу різко підвищити кліматичні цілі німецької столиці.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Tagesspiegel.

Головне питання, яке стоїть перед берлінцями: чи повинен Берлін стати кліматично нейтральним до 2030 року замість 2045 року.

Існуючий закон встановлює крайній термін досягнення мети кліматичної нейтральності на 2045 рік, що також є національною метою Німеччини.

Правоцентристський Християнсько-демократичний союз, який переміг на нещодавніх місцевих виборах у столиці і, швидше за все, очолить новий місцевий уряд, виступає проти більш ранньої кліматичної мети, але буде зобов'язаний виконати її, якщо так вирішать берлінці.

Хоча опитування показали, що берлінці в основному підтримують пропозицію, у суботу на мітинг та концерт біля Бранденбурзьких воріт зібралося набагато менше людей від 35 тисяч осіб, на яких розраховували організатори.

У голосуванні можуть взяти участь близько 2,4 мільйонів виборців, які мають право голосу. Для затвердження рішення необхідно, щоб "за" проголосували більшість виборців, але не менше ніж 25% тих, хто має право голосу. Це означає, що потрібно близько 608 000 голосів "за".

Кліматична нейтральність означає, що викиди парникових газів не перевищують ті, які поглинає природа. Щоб досягти цього, шкідливі для клімату викиди, наприклад, автомобілів, літаків, опалювальних систем, електростанцій або промислових підприємств, повинні бути скорочені приблизно на 95% порівняно з 1990 роком. 

Чи вдасться досягти цього в Берліні до 2030 року - спірне питання. ЄС хоче стати кліматично нейтральним 2050 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: