У Греції визначили дату парламентських виборів

Вівторок, 28 березня 2023, 11:46

Прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс офіційно оголосив, що парламентські вибори відбудуться 21 травня.

Про це повідомляє Kathimerini, пише "Європейська правда".

Міцотакіс зазначив, що датою парламентських виборів у Греції обрали 21 травня. Якщо за підсумками першого туру голосування сформувати новий уряд не вийде, другий тур відбудеться не пізніше ніж на початку липня. 

За словами прем'єра, що дата виборів є кінцем чотирирічного терміну повноважень уряду. Її обирали також з урахуванням студентських вступних іспитів, які проходять переважно у червні, та початку туристичного сезону. 

Підсумовуючи свої досягнення на посаді, Міцотакіс сказав, що справи у Греції наразі "значно кращі, ніж у 2019 році". Він визнав, що уряд робив помилки, але висловив готовність продовжувати змінювати країну на краще.

Початково вибори у Греції планували провести 9 квітня, однак від цієї дати відмовились через найбільшу в історії країни залізничну катастрофу три тижні тому.

Трагедія вочевидь відіграватиме значну роль у передвиборчій кампанії. Хоча правоцентристська партія прем'єр-міністра Міцотакіса "Нова демократія" лідирує в усіх опитуваннях, проведених після залізничної катастрофи, її відрив від лівої партії СІРІЗА колишнього прем'єр-міністра Алексіса Ципраса скоротився приблизно до 3% на тлі масового гніву через аварію.

Парламент Греції - однопалатний, з 300 депутатськими мандатами. Зараз "Нова демократія" має у ньому 156 місць, офіційна опозиція "Сіріза" - 88, ще п'ять опозиційних партій - від 22 мандатів і менше. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: