Як остаточно розгромити Росію на енергетичному фронті

Аналітика коротко
Середа, 29 березня 2023, 12:40

Після першого місяця російського вторгнення вищі посадові особи ЄС пообіцяли терміново вирішити проблему залежності від імпорту російського газу та зосередити співпрацю зі США на розвитку відновлюваних джерел енергії та чистих технологій досягнення кліматичної нейтральності.

Наразі очевидно, що успіх як Європейського зеленого курсу, так і світової кліматичної політики, де США та ЄС є лідерами, несумісні з продовженням залежності від викопного палива. Маючи це на увазі, Європейська комісія та адміністрація президента США Джо Байдена мають залишатися вірними обіцянкам, даним минулого року.

Про чотири важливі кроки, які Захід має втілити для остаточного розгрому Росії на енергетичному фронті, читайте в колонці засновниці Razom We Stand Світлани Романко та експерта з кліматичної та енергетичної політики, менеджера Stand With Ukraine Олега Савицького 4 кроки до перемоги над РФ на енергетичному фронті: що мають зробити США та ЄС.

Автори колонки зазначають, що, по-перше, ЄС та США мають вжити рішучих дій, щоб зупинити російські плани з експансії скрапленого природного газу (СПГ), щоб не дозволити Росії знову взяти Європу в заручники за допомогою третього "Північного потоку".

Світлана Романко та Олег Савицький нагадують, що у 2022 році російське виробництво скрапленого природного газу зросло на 8% і, всупереч санкціям, Росія збільшила поставки СПГ до Європи до 15 ТВт-год на місяць. 

"Цей обсяг потенційно може подвоїтися, якщо Росія досягне успіху в реалізації проєкту будівництва "Арктик СПГ-2", в якому беруть участь європейські компанії. Ці роботи мають бути негайно припинені, а ЄС та США мають ввести вторинні санкції, щоб повністю відрізати російську індустрію СПГ від міжнародних компаній", – пояснюють автори колонки.

По-друге, зауважують Світлана Романко та Олег Савицький, Євросоюз та США мають зробити більше для зміни наративу енергетичної безпеки, який все ще зосереджений на скрапленому природному газі, і натомість зробити акцент на прискореному переході до чистої енергії.

По-третє, ЄС має наздоганяти США та активніше інвестувати в інфраструктуру відновлюваної енергетики, зупинивши будь-яке розширення газової інфраструктури.

І нарешті, по-четверте, зазначають автори колонки, потрібно, щоб ЄС та США підтримали зусилля, спрямовані на підвищення стійкості енергетичної інфраструктури України за допомогою децентралізованої відновлюваної енергетики.

"Так само, як інші європейські країни, ми не можемо покладатися на імпорт викопного палива. Водночас атомна енергетика не є безпечною через російську агресію, вона надто дорога і надто довго будується. Тому швидке розгортання відновлюваної енергетики матиме вирішальне значення для відбудови України", – пишуть засновниця Razom We Stand та менеджер Stand With Ukraine.

З огляду на те, що 40% енергетичної інфраструктури України було зруйновано або пошкоджено, а також нагальну потребу в забезпеченні нових джерел для стійкого та надійного енергопостачання, настав момент для трансформаційних змін, впевнені експерти.

Відновлювані джерела енергії, такі як сонячна та вітрова енергія, забезпечують передбачувані та стабільні ціни.

Швидке розгортання відновлюваних джерел — це єдине рішення, яке може забезпечити універсальний доступ до енергії та геополітичну безпеку. Це також засіб, якого зараз терміново потребує Україна.

Докладніше – у колонці Світлани Романко та Олега Савицького 4 кроки до перемоги над РФ на енергетичному фронті: що мають зробити США та ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: