Фінляндія остаточно спростила юридичну процедуру зміни статі

П'ятниця, 3 березня 2023, 19:56

Фінляндія дозволить трансгендерним людям змінювати юридичну стать за власним бажанням і без проходження стерилізації – новий закон про це підписав фінський президент.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

У 2017 році Європейський суд з прав людини постановив, що вимога стерилізації для зміни статі у свідоцтві про народження є порушенням прав людини.

Новий закон Фінляндії дозволить людям старше 18 років легально визначати свою стать за допомогою самодекларації і має на меті посилити захист права на самовизначення і зменшити дискримінацію, заявили в міністерстві соціальних справ і охорони здоров'я.

У п'ятницю президент Фінляндії Саулі Нііністьо ратифікував нове законодавство, яке набуде чинності 3 квітня.

За даними Transgender Europe (TGEU), Чеська Республіка, Латвія та Румунія в даний час вимагають, щоб люди проходили стерилізацію перед юридичною зміною статі.

Прем'єр-міністерка Фінляндії Санна Марін раніше заявляла, що схвалення поправок є пріоритетом останніх двох місяців роботи її уряду, після чого в країні відбудуться вибори. Очікується, що після голосування в парламенті поправки набудуть чинності найближчим часом.

"Ухваливши цей закон, Фінляндія зробила важливий крок на шляху до захисту прав трансгендерних людей, покращення їхнього життя та права на самовизначення", – заявив Матті Піхлаямаа, радник фінського представництва Amnesty International з питань прав ЛГБТ+.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.