Чеська ініціатива відправила Україні 15 протидронних систем

Четвер, 30 березня 2023, 16:25

Ініціатива "Подарунок для Путіна" (Dárek pro Putina) в четвер повідомила про відправлення 15 мобільних систем протиповітряної оборони MR-2 Viktor, які профінансували спільнокоштом.

Про це повідомляє "Європейська правда".

"Чеська ініціатива Dárek pro Putina відправляє 15 комплексів протидії безпілотникам MR-2 Viktor від (чеської збройової компанії. – Ред.) Excalibur Army в Україну. На зброю встигла зібрати 3,75 мільйона євро на громадському зборі", – йдеться в повідомленні кампанії у Twitter.

Мобільний комплекс Victor – це модернізований варіант чеської зенітної установки з парою кулеметів KPVT, які використовують боєприпаси калібру 14,5x114 мм для знищення повітряних або, за необхідності, наземних цілей.

Зенітний комплекс має міцну конструкцію та високу точність стрільби, ефективна дальність якої становить понад два кілометри. Victor оснащений денним та нічним зенітним прицілом, а також прицілом для стрільби прямою наводкою по наземних цілях.

Носієм комплексу є модифікований позашляховик Toyota з посиленою підвіскою та спеціальним адаптером на корпусі, що дозволяє вести вогонь безпосередньо з автомобіля. Завдяки чотирилітровому двигуну та повноприводному механізму Victor дозволяє швидко пересуватися навіть у складних умовах місцевості.

Раніше ініціатива, заснована чеським бізнесменом Далібором Дедеком, зібрала кошти на модернізований танк T-72, реактивну систему залпового вогню RM-70 і різні типи безпілотників. Також "Подарунок для Путіна" фінансує навчання для українських солдатів та уроки жестової мови для українців з вадами слуху в Чехії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.