Прем'єрка Естонії про нібито зловживання допомогою ЄС: ми наступили на чиюсь мозолю

П'ятниця, 31 березня 2023, 16:21

Естонська прем’єр-міністерка Кая Каллас у четвер відреагувала на публікацію у виданні Politico, де стверджувалось, що Таллінн штучно завищує обсяги наданої Україні військової допомоги й "коштом інших" переозброює власну армію.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Delfi.

Каллас наголосила, що висловлені в статті Politico заяви не відповідають дійсності, й Естонія все зробила коректно.

"Насправді ми надавали допомогу Україні ще до того, як було створено спільний фонд, і цілком очевидно, що тим, хто більше допомагає, і повернуть більше, оскільки вони допомагали ще раніше. До їхнього числа входимо й ми. Ці закиди не відповідають дійсності. Такі статті з'являються, ймовірно, тому, що ми комусь наступили на мозолю", – зазначила вона.

Прем’єрка Естонії не уточнила, про кого саме йдеться, але нагадала, що військова допомога Україні насамперед не подобається Росії.

У Литві відреагували на звинувачення в отриманні вигоди від допомоги Україні

"Вона (Росія – ред.) дуже сильна в таких інформаційних операціях, прагнучи вбити клин між союзниками, щоб ми стали з'ясовувати стосунки одне з одним. Якщо ми станемо це робити, це послабить нас", – сказала Каллас.

Також вона висловила впевненість, що публікація Politico не матиме реальних наслідків для Естонії, оскільки в інших країнах вона "не викликала такого резонансу".

Цього тижня у виданні Politico вийшла стаття на основі спілкування з анонімними джерелами про те, що у ЄС нібито критикують Естонію за те, як країна використовує механізм ЄС для компенсацій країнам-членам за передану Україні зброю і "коштом інших країн" переозброює свою армію. 

У Міністерстві оборони Естонії після цього заявили, що викладені в статті твердження не відповідають дійсності

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: