Умови миру з РФ – погляд з Чехії

Аналітика коротко
Четвер, 9 березня 2023, 17:20

Путінська війна проти України триває вже понад рік.

Дедалі більше людей у Чеській Республіці та Європі закликають до миру, і я серед них.

Але ми не прагнемо до мирного вирішення за будь-яку ціну, для нас це може мати непередбачувані наслідки.

Докладніше про це – у колонці міністра закордонних справ Чеської Республіки Яна Ліпавського Як уникнути нової війни після перемоги України: стаття глави МЗС Чехії.

Дехто вважає, що мир настане, якщо українці визнають претензії Росії на територію Криму та сходу України, якщо Україна відмовиться від вступу до ЄС та НАТО і виконає бодай деякі інші вимоги Кремля.

"Але ця гарна перспектива – лише пастка Путіна", – констатує міністр. 

За його словами, навіть якби українці скорилися, мир би не настав. 

"Він не настав би тому, що Владімір Путін, якого підтримує його оточення і значна частина населення Росії, не хоче миру.

Владімір Путін хоче війни, він захоплюється війною і думає, що війна є способом відновити статус Росії як наддержави і змусити Україну, а з нею і увесь світ, пробачати йому порушення загальноприйнятих правил як завгодно і де завгодно", – стверджує Ян Ліпавський.

Він нагадує, що кожну поступку і слабкість злочинець сприймає як заохочення до подальшої агресії та ескалації своїх вимог.

"Наразі ми перебуваємо в такому ж становищі, як Чехословаччина перед Другою світовою війною. На зустрічі в Мюнхені європейські державні діячі віддали Гітлеру шматок нашої території й були переконані, що цим вони виторгували мир, принаймні на найближчий час.

Проте менш ніж за пів року фашисти прийшли до влади у Словаччині, а нацистська Німеччина окупувала решту чеських земель. І знову менш ніж за пів року чеський військовий і промисловий потенціал дозволив нацистській Німеччині розпочати Другу світову війну", – впевнений автор колонки.

Саме тому, як зазначає глава МЗС Чехії, ми не можемо дозволити Путіну змусити Україну укласти мир, який буде для нього лише тимчасовим перепочинком і можливістю підготуватися до наступної, ще більш руйнівної війни.

Тому ми, констатує дипломат, підтримуємо Україну та її зусилля, спрямовані на звільнення сходу країни та Криму.

"Мир – це стан, коли кордони не змінюються силою.

Мир настане тоді, коли Україна відновить контроль над своїми кордонами, а її армія і держава в цілому будуть настільки сильні, що Росія навіть не намагатиметься продовжувати війну.

І так, це не буде відразу, і так, на це може знадобитися ще кілька місяців", – впевнений Ян Ліпавський.

За його словами, переможена, зруйнована, недемократична і слабка Україна, про яку так мріє Владімір Путін, була б загрозою безпеці чеських громадян і всієї Європи.

Докладніше – у колонці Яна Ліпавського Як уникнути нової війни після перемоги України: стаття глави МЗС Чехії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: