"Де французька демократія?": виступ Макрона в Гаазі перервали протестувальники 

відео
Вівторок, 11 квітня 2023, 18:24

Протестувальники у вівторок перервали виступ президента Франції Еммануеля Макрона, який виголошував у Гаазі програмну промову про європейський суверенітет під час державного візиту до Нідерландів.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на французький телеканал BFMTV.

Президент Франції виступав на тлі масштабних протестів проти пенсійної реформи, яку він просуває у своїй країні. Виступ Макрона на короткий час перервали декілька осіб, які вигукували репліки один за одним.

"Вибачте, що перебиваю вас... але де французька демократія?", – вигукнув перший активіст англійською мовою.

"Я можу відповісти на це питання, якщо ви дасте мені час…", – почав відповідати Макрон, перш ніж його знову перебили.

"Ніхто не слухає... у вас мільйони людей на вулиці", – сказав інший протестувальник, маючи на увазі рух протесту проти пенсійної реформи.

Активісти також намагалися повісити банер з написом "Президент насильства і лицемірства" в залі, де виступав Макрон, але банер зняла охорона, а протестувальників вивели.

"Я можу відповісти на всі питання про те, що ми обговорюємо у Франції. Дуже важливо мати соціальні дебати", – відповів глава французької держави, коли знову зміг виступити після хвилинної перерви. 

"Це демократія, а демократія – це саме те місце, де можна виявляти (свої погляди. – Ред.) і бачити такий тип втручання", – додав Макрон.

В останні місяці у Франції не вщухають протести проти пенсійної реформи, яка підвищує пенсійний вік з 62 до 64 років.

Минулого тижня уряд Франції підтвердив профспілкам, що не змінюватиме суперечливу пенсійну реформу, ухвалену наприкінці березня через спеціальну процедуру в обхід парламенту.

Водночас приблизно три чверті французів вважають, що уряд має відкликати реформу, аби масштабні протести і страйки врешті припинилися. 

Читайте детальніше на цю тему у статті: Франція у вогні: як Макрон пішов на вкрай непопулярну реформу і куди це заведе країну

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: