У Молдові закликають не палити шини на Великдень

Вівторок, 11 квітня 2023, 22:57

Агентство Молдови із захисту довкілля у вівторок звернулось до вірян із проханням не розпалювати традиційні великодні вогнища з використанням шин, як це роблять в останні роки.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться в повідомленні агентства.

Зазначається, що в ніч на Воскресіння Христове існує традиція запалювати вогнища, і "раніше для великодніх вогнищ використовували деревину, але зараз переважно спалюють шини".

"Агентство з питань довкілля попереджає, що дим від спалювання шин становить реальну небезпеку для довкілля та здоров'я людей. При спалюванні шин в атмосферу потрапляють десятки небезпечних, канцерогенних хімічних речовин, які можуть поширюватися на великі відстані", – пише відомство.

У Нідерландах кілька морпіхів з’їли "великодні" цибулини: переплутали з цукерками

Також Агентство із захисту довкілля Молдови вказує на ризик виникнення пожеж через спалювання шин.

"Багато громадян можуть сказати: "Ми ж не збираємося палити ліс! Ми все одно нічого не можемо зробити зі старими шинами, а люди все одно їх спалюють". У зв'язку з цим Агентство з довкілля інформує, що 23 березня 2023 року набув чинності Регламент поводження з використаними шинами", – наголошується в повідомленні.

Згідно з регламентом, спалювання шин забороняється, а їхньою утилізацією можуть займатись тільки чітко визначені суб’єкти господарювання.

У разі ж, якщо громадянин Молдови таки вирішить влаштувати великоднє багаття із шин, його можуть притягти до відповідальності за забруднення атмосферного повітря шкідливими викидами. За це передбачене покарання у вигляді штрафу до 15 тисяч леїв (30,7 тисячі гривень) та заборони займатись певною діяльністю на строк до року.

Нагадаємо, в польському містечку Ілава 60-річного чоловіка оштрафували за те, що він взяв з-під храму одинокий великодній кошик, поки його власниця молилася у костелі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: