У Фінляндії офіційно стартували переговори про новий уряд

П'ятниця, 14 квітня 2023, 12:17

Лідер партії-переможиці парламентських виборів у Фінляндії офіційно запустив переговори з іншими політсилами щодо формування нового уряду.

Про це повідомляє Yle, пише "Європейська правда".

Лідер "Національної коаліції" Петтері Орпо, який ймовірно стане новим прем’єр-міністром, передав партіям анкету з 24 запитань, на які вони мають подати письмові відповіді до опівдня 18 квітня.

"Подивимося, як партії бачать актуальне становище Фінляндії, які ключові соціальні зміни хочуть просувати. Там йдеться про публічні фінанси, економічне зростання, послуги та освіту", – зазначив Орпо. 

Є також запитання, чи готова буде політсила підтримати урядові ініціативи з важливих для неї питань, якщо при цьому не буде у коаліції. 

Він додав, що після цього розпочнуться консультації з кожною окремою політсилою – усіма, хто пройшов у парламент, і після цього "Коаліція" визначиться, з ким починати перемовини про уряд. 

Поки зберігається інтрига з приводу того, кого "Коаліція" обере ключовим коаліційним партнером – правопопулістів "Справжніх фінів" чи соціал-демократів, які за підсумками виборів на третьому місці (про можливі розклади "ЄвроПравда" детально розповідала у статті "Фінляндія змінює владу"). 

Лідерка соціал-демократів Санна Марін зазначила, що вважає більш імовірною домовленість "Коаліції" зі "Справжніми фінами" – через те, що переможці виборів поки не дуже активно контактували з SDP.

Водночас Петтері Орпо каже, що від виборів минуло зовсім мало часу і дуже активних контактів не було ще з жодною із партій. 

Нагадаємо, Марін подала у відставку після поразки на виборах, а восени залишить посаду лідерки SDP.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: