Єврокомісія відмовила Польщі у скасуванні щоденного штрафу в 1 млн євро за невиконання рішення Суду ЄС

П'ятниця, 14 квітня 2023, 12:54

Єврокомісія відхилила прохання Варшави призупинити нарахування Польщі щоденних штрафів на 1 млн євро за невиконання визначених Судом ЄС заходів щодо Дисциплінарної палати Верховного суду. 

Про це повідомляє RMF24, пише "Європейська правда".

Несплата Польщею нарахованих штрафів загрожує їй втратою додаткових коштів із європейського фінансування – 150 млн євро за п’ять місяців, на які Єврокомісія призупинила виставляти запити на платежі. 

Речник Єврокомісії Крістіан Віган сказав у коментарі кореспонденту, що ЄК відхилила прохання Варшави. 

"Комісія ретельно вивчила аргументи у листі від 3 листопада та за підсумками цього аналізу вважає, що Польща все ще не виконала повною мірою рішення суду ЄС", – зазначив він.  

Польща нібито вже отримала повідомлення про це у листі від єврокомісара з питань юстиції Дідьє Рейндерса.  

Нагадаємо, влітку 2021 року Суд ЄС зобов’язав Польщу призупинити дію положень, що стосувалися повноважень Дисциплінарної палати Верховного суду через питання до політичної незалежності цього органу.  

За зволікання з виконанням рішення Польщі нараховувалися щоденні штрафи у розмірі мільйон євро. Оскільки Польща відмовилася платити, Брюссель стягує їх з коштів, які мали виділятися країні із загальноєвропейського бюджету. 

Влітку 2022 року Польща ліквідувала Дисциплінарну палату і замість неї створила Палату професійної відповідальності. Втім, Єврокомісію не вдалось переконати, що це переформатування гарантує відсутність політичного тиску на суддів. 

Читайте детальніше на цю тему у статті Гроші чи союзники: як ЄС поставив польську владу перед непростим вибором.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: