Суд в Албанії відмовився екстрадувати в Росію блогерку, яку підозрюють у шпигунстві

П'ятниця, 14 квітня 2023, 18:27

Суд в Албанії відмовився екстрадувати в Росію фотоблогерку Лану Сатор (Світлану Тимофєєву), яку російська влада звинувачує у шпигунстві.

Про це повідомляє Reuters, пише "Європейська правда".

34-річна Світлана Тимофєєва була заарештована разом з росіянином і українцем у серпні 2022 року. Їх звинуватили у проникненні на колишній військовий завод приблизно за 80 км від албанської столиці Тирани.

Тимофєєва заперечила звинувачення у шпигунстві, заявивши, що хотіла лише пофотографувати покинуті будівлі часів холодної війни.

Вона стверджує, що не бачила жодних знаків, які б свідчили про заборону проникнення на територію.

Росія також заочно заарештувала Тимофєєву у справі про незаконне отримання відомостей, що належать до держтаємниці, і запросила її екстрадицію в Албанії.

Нагадаємо, 20 серпня 2022 року в Албанії затримали трьох громадян РФ та України, які намагалися проникнути на військовий завод у місті Грамші. Затриманими виявились 33-річна Світлана Тимофєєва та 23-річний Михайло Зорін, і 24-річний українець Федір Міхайлович.

Пізніше прокуратура висунула трьом звинувачення у шпигунстві. Затримані ж у своїх свідченнях повідомили, що є блогерами і переважно фотографували військові території, які були покинуті та не використовуються державою.

14 березня Світлана Тимофєєва попросила в Албанії політичного притулку, стверджуючи, що в разі екстрадиції їй загрожує переслідування на батьківщині через критику війни Росії проти України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: