У США двох агентів ФСБ і "антиглобаліста" звинувачують у пропаганді та втручанні у вибори

Вівторок, 18 квітня 2023, 21:14

Чотирьом американцям і трьом росіянам у вівторок висунули обвинувачення у зв’язку з роботою на Росію задля поширення проросійської пропаганди й спроби втрутитись у вибори у Сполучених Штатах.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило Міноборони США.

В обвинувальному акті стверджується, що росіяни вербували громадян США, а також фінансували політичні групи, аби вони діяли як "незареєстровані незаконні агенти російського уряду" та поширювали проросійську пропаганду. Крім того, обвинувачені росіяни таємно брали участь у місцевій виборчій кампаній у США.

У справі фігурує житель Москви Александр Іонов, засновник і голова "Антиглобалістського руху Росії" (АДР), а також Алексєй Суходолов і Єгор Попов – співробітники Федеральної служби безпеки РФ (ФСБ), які курували діяльність Іонова.

Мін’юст США згадує один конкретний епізод втручання росіян у виборчий процес у США – йдеться про вибори в місті Санкт-Петербург штату Флорида у 2019 році. Йдеться про таємне фінансування й керування політичною кампанією певного кандидата – якого саме, не вказано – на місцеву посаду.

У США висунули обвинувачення "антиглобалісту" з РФ через втручання у вибори

Крім того, щонайменше з листопада 2014 року до липня 2022 року Іонов, як зазначає американський Мін’юст, брав участь у багаторічній кампанії іноземного зловмисного впливу, спрямованої на Сполучені Штати.

У зв’язку з цим обвинувачення були винесені чотирьом завербованим ним американцям – Омалі Єшителі, Пенні Джоан Гесс, Джессі Невел і Огастусу Ромену-молодшому, які живуть у Санкт-Петербурзі у Флориді. Їх Іонов спонукав, серед іншого, висловлювати підтримку російській агресії проти України.

У разі доведення вини чотирма американцям і трьом росіянам загрожує мінімум п’ять років позбавлення волі, а Єшителю, Гесс і Невел – ще десять років ув’язнення за окремим звинуваченням у діяльності як агентів Росії.

Алєксандр Іонов, згідно з профайлом російського видання "Медуза", є прихильником "Антимайдану" і засновник "Антиглобалістського руху", що ставить за мету підтримку "країн і народів, які протистоять диктату однополярного світу і прагнуть запропонувати альтернативний порядок денний".

Розслідування InformNapalm довело причетність Іонова до "фабрики тролів", яка поширювала російську пропаганду в країнах Латинської Америки, зокрема Венесуелі. Крім того, він просував інтереси РФ у Сирії та організовував "міжнародні форуми" за участі бойовиків самопроголошеної "ДНР".

У липні 2022 року міністерство фінансів США запровадило санкції проти Іонова та пов'язаних із ним "Антиглобалістського руху Росії", ТОВ "Іонов Трансконтиненталь" та інформаційного агентства Stop-Imperialism.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: