Глава МЗС Австрії: Ордер на арешт Путіна був дуже чітким і правильним сигналом

Четвер, 20 квітня 2023, 08:47

Міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг підтримує видачу Міжнародним кримінальним судом ордера на арешт президента РФ Владіміра Путіна.

Як повідомляє "Європейська правда", про це він сказав в інтерв'ю агенції "Укрінформ".

"Ордер на арешт Путіна за звинуваченням у викраденні понад 16 тисяч дітей з України до Росії був дуже чітким і правильним сигналом. Я вітаю кожен крок, який допомагає закону торжествувати. Безкарності не повинно бути. Ніхто не може стояти над законом – навіть президент", – сказав Шалленберг.

За його словами, Австрія активно підтримує базовану у Відні Комісію з розслідування Ради ООН з прав людини у документуванні воєнних злочинів і входить в число тих 43 держав, які передали ситуацію в Україні на розгляд Міжнародного кримінального суду.

"І ми підтримуємо Суд у його важливій роботі фінансово та шляхом надання австрійського експерта для роботи в Офісі головного прокурора. Через місію ЄС в Україні ми сприяємо підготовці українських експертів-криміналістів, щоб вони могли збирати та оцінювати відповідні докази воєнних злочинів", – сказав міністр.

Австрія також входить до основної групи з понад 30 держав, які зараз працюють над створенням спеціального трибуналу щодо злочину агресії.

"Сподіваюся, що незабаром ми побачимо тут результати і зможемо завершити розпочате. Навіть якщо правосуддя іноді потребує багато часу, я впевнений, що воно врешті-решт здійсниться", – додав Шалленберг.

Нагадаємо, Палата досудового провадження II Міжнародного кримінального суду у березні видала ордери на арешт президента Росії Владіміра Путіна та Марії Львової-Бєлової, яка є уповноваженою президента РФ з прав дитини і яку також звинувачують у воєнних злочинах, пов'язаних з незаконною депортацією та незаконним переміщенням українських дітей. 

У квітні в Україні відбудеться міжнародний захід за участю президента Володимира Зеленського, прем’єра Польщі Матеуша Моравецького та президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, на якому йтиметься про примусово вивезений українських дітей.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: