Суд ЄС: Італія повинна відкрити пляжі, якими керують приватні компанії

Четвер, 20 квітня 2023, 13:04

Влада Італії не може дозволити пляжним клубам зберігати контроль над піщаним узбережжям до 2033 року.

Відповідне рішення виніс Суд Європейського Союзу, пише "Європейська правда" з посиланням на Politico.

Хоча узбережжя Італії є державною власністю, значна частина пляжів усіяна парасольками, шезлонгами та ресторанами, якими керують приватні пляжні компанії, що укладають угоди з місцевою владою. У 2020 році італійські законодавці дозволили продовжити ці контракти до 2033 року.

Після цього італійське управління з питань конкуренції та ринків (AGCM) подало позов проти муніципалітету Джиноза до Регіонального адміністративного суду Апулії з вимогою скасувати рішення про продовження місцевих контрактів.

Регіональний суд постановив, що цей крок несумісний з Директивою ЄС про послуги на внутрішньому ринку, але звернувся до Суду ЄС з проханням перевірити сферу застосування цієї директиви.

"Пляжні концесії не можуть поновлюватися автоматично і повинні проходити неупереджену і прозору процедуру відбору", – заявили судді ЄС в рішенні.

Пляжі є гострим політичним питанням в Італії, яке минулого року спричинило сутички в коаліційному уряді на чолі з колишнім прем'єр-міністром Маріо Драгі, який хотів продовжити концесії лише до кінця 2023 року.

Національні суди та місцеві органи влади повинні застосовувати законодавство ЄС і зобов'язані "відкидати суперечливі національні положення", йдеться в рішенні суду.

Тепер регіональний суд має прийняти остаточне рішення у цій справі.

Як повідомлялося, Суд Європейського Союзу постановив, що мандрівники, чиї пакетні відпустки постраждали від заходів по боротьбі з пандемією COVID-19, можуть мати право на зниження ціни подорожі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: