У Норвегії знайшли, ймовірно, найдавніше з відомих судно епохи вікінгів

Четвер, 20 квітня 2023, 19:36

У Норвегії виявили корабель, який, ймовірно, давніший за досі відомі мореплавські судна епохи вікінгів, а уся знахідка археологів суттєво доповнює знання про історію цієї доби.

Про це повідомляє NRK, пише "Європейська правда".

Судно розкопали як елемент поховання на території муніципалітету Хармой, розташованого в районі невеликого міста Ставангер на півдні країни. За припущеннями фахівців, цей корабель може бути давнішим за Усеберзький корабель, знайдений у 1904 році, який датували орієнтовно 820 роком н.е.

"Є багато вказівок на те, що це судно побудували близько 770 року, тобто на 50 років раніше, ніж Усеберзький корабель", – розповідає керівник дослідження Хакон Реєрсен, доцент Університету Ставангера. 

Про наявність поховання епохи вікінгів у цьому місці відомо ще з ХІХ століття – там знайшли 20-метрове судно, два мечі, спис, золотий браслет та деякі інші речі.

Та після дослідження місця із сучаснішою технікою археологи виявили ще два поховання із суднами.

 
Photo: NTB

Ретельніші дослідження першого знайденого судна показали, що це, схоже, не гребне судно, як досі вважали, а найперше з відомих у Норвегії парусних суден епохи вікінгів. Після відкриття вже минув деякий час, проте науковці досі публічно не повідомляли про свої знахідки.

"Те, що на такій невеликій території одразу три корабельні поховання, – абсолютно унікально", – каже Реєрсен. За його словами, це підкріплює теорію про те, що тут знаходився головний осередок влади до епохи Гаральда Прекрасноволосого, який жив у ІХ-Х ст.

"Ці корабельні поховання – найдавніші у Скандинавії. Ці знахідки демонструють, що перші королі вікінгів осіли в Авалдснесі і це вони започаткували стандарт королівських поховань у Північній Європі", – коментує він.  

Нагадаємо, у січні 2023 року у Норвегії оголосили про знахідку рунічного каменя, який, ймовірно, найстаріший з відомих. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: